mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Zes grote aannemers maken keurmerk Beton Bewust tot standaard

Tijdens het Nieuwjaarsevenement op 21 januari jl. van MVO Nederland hebben VolkerWessels, BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Strukton en TBI getekend om bij voorkeur beton toe te passen met het keurmerk Beton Bewust en keurmerkhouders in een vroeg stadium in de projecten te betrekken.

Beton_Nieuws_Ondertekening ketenconvenantV.l.n.r.: TBI - Ir. J. de Jong; VOBN - Drs. R. Peters; Dura Vermeer - Ir. J. Kooijman; Heijmans - Mr. E.A.M. Donders; Strukton civiel - Drs. F.M. Bekooij; VolkerWessels - Ir. J.W. Ligterink; BAM - Mr. R. Burger. Foto: VOBN

Goede stap naar de verduurzaming van beton

"Deze aannemers geven een enorme impuls aan het keurmerk Beton Bewust. Wij zijn blij dat marktpartijen hier hun verantwoordelijkheid nemen", aldus directeur Willem Lageweg van MVO Nederland. "Dit is een belangrijke stap in het mainstream maken van duurzaam beton." Hierbij gaat het niet alleen om CO2-reductie, maar ook om de productie en toepassing van beton in de breedte te verbeteren en verduurzamen.

Beton Bewust is belangrijk voor de betonketen

Hans Berkien, kwaliteit-, arbo- en milieumanager bij Van Hattum en Blankevoort, onderdeel van VolkerWessels, noemt de ondertekening een vanzelfsprekende volgende stap: "Wij passen CO2-reductie en verduurzaming toe in onze bedrijfsvoering en willen eenzelfde hoog ambitieniveau vragen van toeleveranciers. Het Beton Bewust keurmerk is belangrijk om de duurzaamheidscomponent van beton(mortel) beter inzichtelijk en meetbaar te maken. De ondertekening van het document is een goede stap naar een verdere verduurzaming van de betonketen." De partijen gaan minimaal twee keer per jaar aan tafel om de voortgang te bespreken en te bepalen hoe de openbare rapportages gedaan worden.

Ron Peters - Directeur VOBN

Deze aannemers geven bij aanbestedingen en beoordeling van aanbiedingen voorrang aan ketenpartners die de hoge duurzame ambities delen"

"Deze aannemers geven bij aanbestedingen en beoordeling van aanbiedingen voorrang aan ketenpartners die de hoge duurzame ambities delen", vertelt Ron Peters, directeur van de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) over de ondertekening. "Een van de afspraken binnen dit document is om betonleveranciers te verplichten om duidelijkheid te geven over de hoeveelheid secundaire grondstoffen en berekende hoeveelheid CO2 per geleverde hoeveelheid beton." Het beperkt zich niet alleen tot de aannemers, maar de gehele keten wordt betrokken. De wens voor de toekomst is om het aantal keurmerkhouders uit te breiden en verdergaand te harmoniseren met het internationale keurmerk CSC.

Samenwerking VOBN en MVO Nederland

De eerste ideeën voor het keurmerk Beton Bewust zijn ontstaan in 2008 tijdens diverse stakeholdersessies waarbij MVO Nederland ketenpartijen bij elkaar bracht. VOBN heeft dit samen met haar leden verder uitgewerkt. Het keurmerk is in 2012 geïntroduceerd. Eerst alleen voor de betonmortelindustrie en nu voor alle betontoepassingen. VOBN is actief deelnemer aan het MVO Netwerk Beton van MVO Nederland.

Download het Ketenconvenant

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Ron Peters

Betonhuis

Directeur

tel. 0348 48 44 00

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.