mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Wauw! Een 3D geprinte kano tijdens de BetonKanoRace 2018

De BetonKanoRace is een jaarlijks terugkerende evenement waarbij zo'n tweehonderd studenten van technische universiteiten en opleidingen het tegen elkaar opnemen in zelfontworpen en zelfgemaakte betonnen kano's. De 41e editie vond dit jaar plaats op het E3-strand in Eersel. Het team van Vertico kwam met een 3D geprinte kano.

vorige

Welke kano was het meest innovatief?

Het evenement wordt door wisselende studieverenigingen georganiseerd, in opdracht van de Betonvereniging die met de race studenten op laagdrempelige manier kennis laat maken met de wereld van het beton, en de mogelijkheden die daar liggen (innovatieve vormen van beton, maar ook: carrièrekansen). Dit jaar organiseerderde Studievereniging KOers uit Eindhoven de race waarbij 7 (inter)nationale teams met 35 bijzondere kano’s meededen. De deelnemers -veelal studenten Bouwkunde en Civiele Techniek- hebben stuk voor stuk een ,,passie voor beton." Op verschillende afstanden gingen de teams de strijd met elkaar aan in de betonnen kano's. Maar ook dit jaar ging het niet alleen om snelheid. Er werden prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve boot. De sector cement van Betonhuis, sponserderde ook één van de kano's.

Lars Hogenboom - Studievereniging KOers uit Eindhoven

De kano's moeten relatief groot zijn, en dunne wanden hebben om te kunnen blijven drijven."

 

Innovatieve ontwerpen

Het gebruik van het zware beton stelt de nodige ontwerpeisen aan de boten zoals een dunne wand. Maar juist die zorgt er ook voor dat veel boten de race niet ongeschonden doorkomen. Het beton is op sommige plekken zo dun dat de boot na een dag varen makkelijk lek gaat. Studenten trappen er met hun voet zo doorheen. De studenten kregen tijdens het evenement op hun beurt de kans om hun (innovatieve) ontwerpen in de schijnwerpers te zetten.
 

 

Ludieke race

Er zijn wedstrijden georganiseerd. Bij de eerste twee, de honderd meter en de tweehonderd meter, ging het om snelheid, de laatste was een ludieke race waarbij zoveel mogelijk opblaasdieren 'gered' moesten worden uit het water. De deelnemers moesten in totaal 15 opblaasdieren en 35 badeendjes redden. De inventiviteitsprijs ging naar het Eindhovense team B-Invented. Zij bouwden een heel bijzondere kano: een betonnen funderingsbalk, de B-oot. De studenten van dit team werken allen bij het bedrijf B-Invented. Daar rekenen ze funderingsbalken uit en ze dachten ‘waarom maken we daar niet gewoon een kano van, een massief blok beton dat kan drijven.' Normaal cement maak je van water, zand en aggregaten zoals kiezels. De studeneten vervingen de kiezels door lichtgewicht korrels dan wordt het beton uiteindelijk lichter dan water en drijft de kano.

Meer lezen?

Pompen of verzuipen?
Vertico 3D
Dossier 3D-betonprinten

 

Naar overzicht
Delen:

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.