mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Beton duurder door extreem laag water

Betonhuis waarschuwt opdrachtgevers en aannemers om rekening te houden met prijsverhogingen op beton en betonproducten door duurdere binnenscheepvaart. Dit jaar kampt de Rijn weer met een lange aaneengesloten laagwaterperiode. Dit heeft gevolgen voor de betonsector die het toeslagmateriaal bijna altijd via schepen aangeleverd krijgt.

Grondstoffen_beton_06Betonmortel bestaat voor ongeveer 75% uit toeslagmateriaal en wordt voor een groot deel over water aangevoerd. Foto: Betonhuis

Vervoerskosten stijgen door minder laadcapaciteit

Met een laag waterpeil is de laadcapaciteit minder. Dit betekent dat voor een gelijke hoeveelheid lading meer schepen nodig zijn. De extra scheepsruimte wordt duurder en de vervoerskosten stijgen soms wel met 50 tot 100%. In sommige delen van het land neemt dit ernstige vormen aan. Dit komt ook door de overslagkosten en hogere transportkosten door wegvervoer omdat sommige havens niet meer toegankelijk zijn. Naarmate het waterpeil verder daalt en dat is voor de komende dagen de verwachting, wordt de markt steeds krapper, ook voor alternatief vervoer.

Laagwatertoeslag voor inkomstenverlies

De laagwatertoeslag dient om het inkomstenverlies van schippers te compenseren. Dat ontstaat doordat schepen vanwege de geringere diepgang minder lading kunnen meenemen, waardoor de transportkosten van goederen, waaronder ook de grondstoffen voor de productie van beton, zijn toegenomen. Met name in het Oosten en Noorden van Nederland is de situatie nijpend. Daar dreigt grondstofschaarste door de extreme lage waterstand van o.a. de IJssel.

BNR Bouwmeester potcast

BNR Bouwmeesters heeft maandagmiddag 29 oktober aandacht besteed aan het onderwerp laag water en de aanvoer van grondstoffen. Te gast: Cees van Putten, directeur Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen; Pim van Baaren, directeur Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen en voorzitter van de Raad voor binnenvaartverladers van evofenedex en Ron Peters, directeur van Betonhuis. 

Luister de potcast

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Ron Peters

Betonhuis

Directeur

tel. 0348 48 44 00

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.