mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Wat doen luchtbelvormers in beton?

In de nieuwste editie van het vakblad Betoniek staat alweer de vijftiende aflevering in de vraag- en antwoordrubriek van de sector betonmortel van het Betonhuis, partner van Betoniek. Deskundigen uit de betonmortelindustrie beantwoorden vragen uit de markt. In de editie 2018-1 een vraag over luchtbelvormers.

Betonhuis_BetoniekBetoniek is hét kennisplatform over de technologie en uitvoering van beton. Heb je een suggestie voor een onderwerp? Neem dan contact op met vakredacteur Jacques Linssen, j.linssen@aeneas.nl.

De voor- en nadelen van luchtbelvormers 

Aan een betonmengsel kunnen hulpstoffen worden toegevoegd die het luchtgehalte verhogen. Deze zogenoemde luchtbelvormers kunnen bepaalde eigenschappen van het beton verbeteren, zoals de stabiliteit van het mengsel, de verwerkbaarheid, de vorstbestandheid of de waterdichtheid. Bij een hoog luchtgehalte moet ook rekening worden gehouden met een nadelig effect, namelijk de negatieve invloed op de sterkte: hoe meer lucht, des te lager de sterkte. Om te bepalen hoe groot de sterkteafname is, kan ervan uit worden gegaan dat elke % lucht boven de 2% (standaard percentage lucht) een sterkteverlies geeft van circa 5%.

Rekenvoorbeeld

Hoe groot de invloed is van lucht op de sterkte, wordt toegelicht aan de hand van een rekenvoorbeeld. Stel een betonmengsel met 6% lucht en een druksterkte van 45 N/mm2. 6 – 2 = 4% hiervan veroorzaakt sterkteverlies. Als je de uiteindelijke sterkte wilt bepalen, moet de sterkte in vier stappen van 5% worden gecorrigeerd, ofwel: 45 – 5% = 42,75 – 5% = 40,61 – 5% = 38,58 – 5% = 36,65 N/mm2. Korter geformuleerd: 45 x 0,954 = 36,65 N/mm2. Van de druksterkte van 45 N/mm2 blijft dankzij de aanwezige 6% lucht dus 36,7 N/mm2 over.

Als je met 6% lucht een ontwerpsterkte van 45 N/mm2 wil bereiken, moet de ontwerpsterkte worden verhoogd: 45 + 5% = 47,25 + 5% = 49,61 + 5% = 52,09 + 5% = 54,70 N/mm2. Anders gesteld: 45 x 1,054 = 54,70 N/mm2. Bij een ontwerpsterkte van 54,7 N/mm2 en 6% lucht kun je dus een sterkte van 45 N/mm2 verwachten.

Heb je ook een vraag over beton(technologie)? Mail ze naar ....

Betoniek

Naar overzicht
Delen:

Contact Betonhuis

Paul Ewalds

Betonhuis betonmortel

Sectorsecretaris

tel. 0348 48 44 05

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.