mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Familiebedrijf Van Baarsen, een pionier in de betonmortel

Willem van Baarsen, jongste telg van de derde bedrijfsgeneratie van de Van Baarsen-familie, heeft een boek gepubliceerd over de geschiedenis van het bedrijf Van Baarsen. Van een zand - en grind handel tot een lichtbetonfabriek, maar ook betoncentrales die aangesloten waren bij de Vereniging van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VBN).

vorige

Van mest, zand en klei naar betonmortel

De grondlegger van het bedrijf, Daan van Baarsen begon zijn bedrijf met het vervoer van mest, zand, klei en basaltstenen met een eigen tjalk. Hij stichtte in 1927 de NV Grint- en Zandhandel v/h D. van Baarsen. De tweede generatie bouwde het bedrijf uit met gemotoriseerd vervoer en industriële productie van bouwmaterialen. Eind jaren '50 stapt de derde generatie Van Baarsen in de betonmortelproductie. Tot die tijd zijn er in ons land nog maar negen betonmortelfabrieken in gebruik, het waren de pioniers van de Nederlandse Betonmortelindustrie. De energie waarmee de jonge generatie Van Baarsen er tegenaan gaat, schept een sfeer van optimisme. Aan deze stemming zijn de goede bedrijfsresultaten uit die periode mede debet.

Oprichting VBN

Medio 1957 is de vereniging van Betonmortelfabrikanten opgericht (VBN). De jonge VBN was de eerste jaren een enigszins amateuristisch geleide vereniging, maar binnen tien jaar volgde een meer professionele aanpak. En dat was nodig. In de jaren zestig zijn verschillende grote bouwwerken gerealiseerd zoals in Amsterdam de Coentunnel en de IJtunnel waar Baarsen Betonmortel (BBM) aan heeft geleverd. Het was in die tijd dat verschillende betoncentrales in Amsterdam zich organiseerden binnen Betonmortel Amsterdam. Betonmortel Amsterdam bestond uit de ABO, de BETAM, Transportbeton Diemen en Van Baarsen Betonmortel. Piet van Baarsen is van 1975 tot januari 1979 voorzitter geweest van deze club. In deze tijd werd ook de TV-toren d.m.v. een glijbekisting in Wormerveer gebouwd.

De pioniers van de Nederlandse Betonmortelindustrie
Zeven ondernemingen met negen fabrieken hebben in de periode 1948-1957 de voedingsbodem een nieuwe bedrijfstak geschapen. In die periode zijn er in ons land zeven betonmortel-ondernemingen opgericht. BEFARO, Arnhemse Beton Centrale, NV Betoncentrale Twenthe, Fa. Leenman & Van Aalst (NV betonmortel Centrale Koudekerk BCK), Amsterdamse Beton- en Kalkmortel-Onderneming (ABO), Betonfabriek Amsterdam en betonmortelfabriek Utrecht (BEFU) NV.

In 1993 fuseerden de VOB (Verbond van Ondernemingen Betonmortelindustrie) en VBN tot de VOBN. Sinds 1 januari 2018 is de VOBN een sectorvereniging in Betonhuis. 

 

Overige activiteiten

Met de handel in beton en bouwmaterialen op meerdere werven, de lichtbetonfabriek in Halfweg, de kalkmortelproductie van de EAKB aan de Luchtvaartstraat in Amsterdam-West, een betonwarenindustrie in Geertruidenberg en de betonmortelfabricage op de werven in Buiksloot, in Halfweg en aan de Luchtvaartstraat kreeg het bedrijf het karakter van een "concernorganisatie" met staven, management, middle management, een Raad van Commissarissen en een Ondernemingsraad. Te groot voor de pioniers en te klein voor de meer beleidsmatig ingestelde adviseurs. De handel loopt terug en in 1977 wordt de betonmortelfabricage aan de Mebin verkocht. Met veel moeite wordt het dekkingsgat van de vaste kosten opgevuld met de uitbouw van vloeivloeren, keukens en Doe-het-Zelf handel. In de loop van de jaren '80 worden de overgebleven bedrijfsonderdelen verkocht en in 1991 sluit het bedrijf definitief.
 

Meer lezen?

Geschiedenis betonmortelindustrie


Het boek is verkrijgbaar via het contactformulier op de website.


www.dvanbaarsen.nl

Naar overzicht
Delen:

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.