mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Europese primeur: betonnen fietspad met een speciale topping

Betonhuis feliciteert Schagen Infra het behalen van de eerste prijs van de Innovatie-ateliers van de provincie Friesland. Gert Brunink drukte samen met Albert Stuulen de prijstegel in een innovatief duurzaam fietspad met speciale duurzame oplossing in White Topping.

Beton_Nieuws_SchageGert Brunink, directeur Schagen Infra (R) drukt samen met Albert Stuulen, manager van provincie Friesland en leider van het Innovatie-atelier een plaquette in de White Topping van het fietspad. Foto's: Betonhuis

Wat is er zo bijzonder aan White Topping?

Het fietspad tussen Leeuwarden en Tytsjerk was toe aan een opknapbeurt en is verbreed. In plaats van gewoon een nieuwe laag asfalt aan te brengen, daagde de provincie Friesland de markt uit om met een duurzaam alternatief te komen. Meerdere aannemers gaven gehoor aan deze oproep en leverden een innovatief idee in. Het beste idee kwam van Schagen Infra met een duurzame oplossing in White Topping en kreeg de opdracht.

Innovatie-atelier
De provincie Fryslân deed de aanbesteding vanuit het innovatie-atelier. Dit is een initiatief van de provincies Fryslân, Groningen, Drenthe en Bouwend Nederland (regio Noord) en NL Ingenieurs. Het innovatie-atelier bestaat sinds 2016 met als doel om de samenwerking met de markt op te zoeken om zo samen (duurzaam) te innoveren op infragebied.


Dunne laag beton met kunststofvezels

Het White Topping-principe betekent dat er een dunne laag beton over de bestaande verharding wordt aangebracht. Voor Nederland is dit vernieuwend, tevens zijn er in het betonmengsel kunststof vezels van Convez toegevoegd, deze geven het beton extra treksterkte. Hierdoor is het aanbrengen van slechts een dun laagje voldoende. Dit bespaart grondstoffen en met deze oplossing is de CO2-belasting minder dan bij een traditionele oplossing. Een ander voordeel is dat wel wordt gefreesd maar niet hoeft te worden afgevoerd. Na verspreiding en verdichting kan de topping er zo overheen. Het toegepaste beton is in de toekomst 100% herbruikbaar.


Meer lezen?

Kunststofvezel

Schagen Infra

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Jan Heuveling

Bouwtechnologie

tel. 0348 48 44 06

Samenwerking

Logo_BetonInfra_150px

 

bron: www.betoninfra.nl

BetonInfra is een samenwerkingsverband tussen verschillende (branche)organisaties.


 

Lid van Betonhuis

Logo 20.BC_Hasselt 150

bron: www.schagengroep.nl

Betoncentrale Hasselt B.V. - Lid Betonhuis


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.