mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Bouwsector sluit 2017 positiever af dan verwacht

In het laatste kwartaal van 2017 maakte de bouwsector een sprong van 3,2 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Het was de grootste toename in vijf kwartalen. Voor veel marktanalisten kwam dit als een verrassing. Er werd uitgegaan van een stabilisatie of misschien zelfs een kleine daling van de bouwactiviteit, aldus Buildsight.

Bouwproductie_BetonhuisIn het laatste kwartaal maakte de bouwsector een sprong van 3,2 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Het was de grootste toename in vijf kwartalen. Foto: Betonhuis

Wat is de oorzaak van de grootste toename? 

De hoge uitkomst voor de bouwproductie in het vierde kwartaal van vorig jaar van de eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ook marktonderzoeksbureau Buildsight niet verwacht. "Het goede laatste kwartaal hield de bouwsector in de voorhoede van de economische ontwikkeling van Nederland", constateert Buildsight-directeur Michel van Eekert. 

Michel van Eekert, directeur Buildsight

We hebben er in onze prognoses altijd rekening mee gehouden dat de hoge groei van de bouwproductie uit 2015 en 2016 van circa 8 procent per jaar niet vastgehouden zou kunnen worden en zagen in de eerste drie kwartalen van 2017 de groei ook duidelijk vertragen. Vanwege de zwakke ontwikkeling van de vergunningverlening voor de bouw van nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen in 2016, kon zelfs een krimp van de bouwproductie in het laatste kwartaal van vorig jaar niet helemaal uitgesloten worden." 

 

Nieuwe prognoses

In 2017 zijn er duidelijk meer nieuwbouwwoningen in gebruik genomen waarvoor de bouw meer dan 7 kwartalen eerder vergund werd. Bovendien werden er in het laatste kwartaal ruim een derde meer nieuwbouwwoningen in gebruik genomen dan in het eerste, tweede en derde kwartaal van 2017 toen er elke drie maanden circa 14 duizend nieuwbouwwoningen bijkwamen.

Ook de resultaten van eigen onderzoek van Buildsight wijzen op meer woningbouw dan verwacht. Buildsight heeft daarom de woningbouwraming voor 2017 naar boven bijgesteld. De nieuwe raming blijft achter bij het voorlopige aantal van 62,4 duizend nieuwbouwwoningen die het CBS in 2017 heeft geteld. Dit is namelijk inclusief wooneenheden, zoals studentenwoningen en woningen van zorginstellingen, die Buildsight niet meetelt.

Hogere groei in komende jaren

De hogere Buildsight-raming voor 2017 heeft ook gevolgen voor de prognose voor de komende jaren, omdat het uitgangsniveau hoger ligt. Bovendien lijkt de mate van groei van 2017 dit jaar gehandhaafd te kunnen blijven. Dit jaar zal de woningbouwproductie daarom volgens Buildsight met naar verwachting 63,5 duizend nieuwbouwwoningen al ruim boven het niveau uit kunnen komen dat eerder voorzien werd voor 2019. Van Eekert waarschuwt voor een duidelijke vertraging van de groei vanaf 2019: "Hoe graag men deze ook wil breken, de grens van 70 duizend nieuwbouwwoningen blijft in 2020 volgens ons nog buiten bereik."

Meer lezen?

Betonhuis heeft voor de aangesloten sectoren de presentatie van Buildsight beschikbaar. Een prognose voor de betonmortelsector is reeds gemaakt. Deze is te vinden in het dossier markcijfers en ontwikkelingen.

Naar overzicht
Delen:

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.