mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Start bouw eerste 3D-geprinte betonnen gebouw van Europa

Niets staat de bouw van het eerste 3D-geprinte betonnen gebouw van Europa meer in de weg. De financiering is rond en de leden van het bouwconsortium zijn akkoord met de samenwerking. De komende maanden wordt gestart met de proeffase. De bouw van de Vergaderfabriek kan in september 2017 beginnen.

Beton_Nieuws_3D_Moodfabriek2Opdrachtgever de Slaapfabriek in Teuge bouwt een kleinschalig vergadercentrum. De Vergaderfabriek wordt 3D in beton geprint.

3D-betonprinten met 70% minder afval

De Vergaderfabriek is een initiatief van De Slaapfabriek uit Teuge (mkb) en Centre4moods (startup) en heeft een oppervlakte van zo'n 90 m2 en is geschikt voor maximaal 45 personen. In deze vergaderlocatie zal het mogelijk worden om met behulp van de laatste beeld, geluid en andere technieken een virtuele omgeving te creëren. Het wordt een ongekende beleefomgeving, waarbij Beeldtechnologie, Sensing-technologie en HoloLens-technologie een belangrijke rol gaan spelen. Willen mensen in Central Parc in New York vergaderen, dan wordt het park inclusief geluiden virtueel nagebootst in het nieuwe betonnen gebouw in Teuge.

Duurzaam
De initiatiefnemers willen ook dat De Vergaderfabriek een iconisch gebouw wordt, passend binnen hun ideeën over onder andere duurzaamheid. Mede daarom hebben ze gekozen om het te laten 3D-printen. Het gebouw heeft een 40% kleinere CO2 footprint dan een vergelijkbaar gebouw traditioneel gebouwd. De afvalstroom wordt mede door 3D printen zelfs met 70% verminderd. De Vergaderfabriek wordt energie neutraal. Het ontwerp komt Pim van Wylick van The Form Foundation.

Tien dagen 3D-beton printen

Het 3D printen gebeurt door Cybe Construction. Het bedrijf uit Oss heeft een technologie ontwikkeld waarmee je constructieve elementen met beton kunt printen. In totaliteit denkt men tien dagen nodig te hebben om het gebouw te 3D printen van beton. Naast Cybe Construction zijn ook een aantal andere partijen, waaronder de TU Eindhoven en Revelating, betrokken bij de ontwikkeling van het innovatieve concept. Het bouwkundig concept is eerder dit jaar doorontwikkeld tijdens de Dutch Construction Hackathon van het Startup Fest. De twee initiatiefnemers willen hun nieuwe vergaderconcept via Cente4Moods BV ook in andere vergadercentra uitrollen.

Bouwconsortium

Het project wordt uitgevoerd door een consortium dat bestaat uit de top van de Nederlandse 3D print- en bouwindustrie, te weten: The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Van Wijnen, Engie, TU/e, Revelating, Elma Media, Lexence Advocaten, De Slaapfabriek/De Vergaderfabriek/De Beleeffabriek en Centre4Moods. Zij worden daarbij gesteund door de gemeente Voorst en Clean Tech Regio

Meer lezen?

Bekijk het dossier van VOBN.

Dossier 3D-betonprinten 

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.