mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

CSC certificering op verantwoord geproduceerd beton

Een nieuw certificatiesysteem voor verantwoord geproduceerd beton, het CSC certificatiesysteem, is vanaf 1 februari a.s. voor de Nederlandse markt beschikbaar. De sector wordt hierdoor zichtbaar duurzamer en de transparantie wordt verbeterd. 

Productie_betonmortel_02Beton Bewust|CSC is de Nederlandse standaard en geldt voor: verantwoord gewonnen grondstoffen, verantwoord geproduceerd beton en verantwoord inkopen van beton. Foto: VOBN

 

Wereldwijd certificatiesysteem in Nederland

Afgelopen drie jaar heeft de Concrete Sustainability Council (CSC) een wereldwijd certificatiesysteem ontwikkeld om verantwoord gewonnen grondstoffen voor de productie van beton toe te passen. Het systeem geeft ook inzicht in de mate waarin een bedrijf actief is op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en kent beoordelingscriteria op grondstoffen, de bron of herkomst, de productie en verschillende economische, sociale en ecologische factoren. Voor de Nederlandse markt zijn de beoordelingscriteria aangepast aan de lokale omstandigheden en wet- en regelgeving. De criteria zijn deze ook geharmoniseerd met het keurmerk Beton Bewust met als doel een eenduidig systeem voor de Nederlandse markt te lanceren, dat valt onder de wereldwijde CSC standaard en geldt voor: verantwoord gewonnen grondstoffen, verantwoord geproduceerd beton en verantwoord inkopen van beton.

Beton Bewust|CSC in Nederland

Het certificeringssysteem in Nederland wordt vertegenwoordigd door Beton Bewust|CSC in Woerden. Beton Bewust|CSC is ‘Regional Scheme Operator’, het regiokantoor voor Nederland namens CSC en heeft een licentie om Beton Bewust|CSC certificaten uit te laten geven. Beton Bewust|CSC kent lokaal, aan de Nederlandse markt aangepaste beoordelingscriteria die door onafhankelijke certificerende instellingen worden gecontroleerd.

Een Nederlandse vertaling van deze criteria is inmiddels beschikbaar. Het certificatieproces omvat een aantal stappen. Beton-, cement- en grondstofleveranciers moeten zich op een website aanmelden en de gevraagde gegevens uploaden. Deze worden door een onafhankelijke certificeringsinstelling gecontroleerd. Daarna wordt een certificaat (brons, zilver, goud en platina) afgegeven.

De Beton Bewust|CSC certificaten spelen vanaf nu een essentiële rol in het creëren van duurzame betontoepassingen. Ze zijn de standaard voor de Nederlandse markt. Ook speelt Beton Bewust|CSC een rol in het duurzaam inkoop beleid van de overheid en opdrachtgevers. Een voorbeeld hiervan is dat beton met 30% granulaat recentelijk is opgenomen in de nieuwe milieulijst (2017) van de MIA\Vamil regeling.

Ontwikkeling van het systeem

Op initiatief van het Cement Sustainability Initiative (CSI), onderdeel van de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en cement- en de betonindustrie uit Europa, Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Azië is een wereldwijd certificatiesysteem ontwikkeld om verantwoord inkopen van beton en cement mogelijk te maken. Het CSC-certificatiesysteem is ontwikkeld in samenwerking met de industrie en certificeringsinstellingen. Deskundigen en vertegenwoordigers van de samenleving hebben commentaar gegeven op de beoordelingscriteria. Gestreefd wordt naar een continue verbetering en daar waar het Nederland betreft zal het Beton Bewust|CSC input leveren.

Website Beton Bewust|CSC

Naar overzicht
Delen:

BetonBewust|CSC

Màrie van der Poel

BetonBewust|CSC

Adviseur BetonBewust|CSC

tel. 0348 48 44 89

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.