mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Buildsight: Nieuwbouwprognoses zijn positief

Het goede nieuws over de nieuwbouwproductie in Nederland blijft zich opstapelen. Marktonderzoeksbureau Buildsight schat in dat het beter gaat dan eerder verwacht en verhoogt de nieuwbouwprognoses, maar ziet ook belemmeringen voor verdere groei van de bouwproductie.

Beton_Nieuws_WoningnieuwbouwDe optimistische cijfers van Buildsight betekenen dat de woningnieuwbouwproductie zich in 2017 zou kunnen handhaven op het niveau van 2016, maar er zijn belemmeringen. Foto: VOBN

Wat is de reden voor deze optimistische bouwcijfers?

Het toegenomen vertrouwen onder de Nederlandse bouwondernemers en een verdere groei van de vergunningverlening is de reden voor de optimistischere nieuwbouwprognoses van Buildsight. Zowel voor de woningbouw als voor de utiliteitsbouw werd in het eerste kwartaal voor een hogere bouwsom aan verleende nieuwbouwvergunningen geregistreerd dan in hetzelfde kwartaal van 2016. Er werd voor een totale bouwsom van bijna 3 miljard euro aan nieuwbouwvergunningen toegekend in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is 45 procent meer dan een jaar eerder. Het betrof iets meer dan 2 miljard euro aan woningbouwvergunningen. Deze toename is groter dan verwacht en leidt dit jaar tot een hogere nieuwbouwproductie dan eerder voorzien. Bovendien zijn er in het eerste kwartaal ook meer nieuwbouwwoningen opgeleverd dan een jaar eerder.

Personeelstekort belemmert verdere groei

De optimistische cijfers betekenen dat de woningnieuwbouwproductie zich dit jaar toch zou kunnen handhaven op het niveau van 2016, maar er zijn belemmeringen. Het personeelstekort loopt verder op en ook een gebrek aan bouwvergunningen belemmert de verdere groei van de woningbouwproductie. Buildsight verwacht daarom dat de groei van de woningbouwproductie zal vertragen en tot 2020 niet boven de 60.000 woningen uit zal komen. Hoewel verschillende partijen daar om vragen, is het is de vraag of de nog te vormen regering deze groei kan verhogen.

Michel van Eekert - Directeur van Buildsight

Op termijn lopen de personeelstekorten alleen maar verder op"

Utiliteitsbouw

Omdat de vergunningverlening voor de utiliteitsbouw in het eerste kwartaal van dit jaar harder is gestegen dan verwacht, konden ook de verwachtingen voor dit bouwsegment naar boven worden bijgesteld. Vooral de bouw van nieuwe, omvangrijke distributiecentra neemt een vlucht. Ook is er weer meer behoefte aan kleinschaligere bedrijfsruimte, omdat de industrie en de bouwsector door de bloeiende economie op zoek zijn naar uitbreiding. Door de positieve verwachtingen voor de Nederlandse economie zal de groei van de utiliteitsbouwproductie zich voortzetten, hoewel dat niet geldt voor alle segmenten. De stallenbouw blijft de komende jaren bijvoorbeeld krimpen als gevolg van lastige omstandigheden binnen de veehouderij.

Wie is Buildsight?
Buildsight is een onafhankelijk marktonderzoekbureau voor de bouwsector dat als belangrijkste doelstelling heeft om de sector inzicht te geven in actuele marktinformatie (voor zowel renovatie als nieuwbouw) en de context van ontwikkelingen in de sector. Door ontwikkelingen in de sector in een breed perspectief te plaatsen, en gegevens te verzamelen en deze te vertalen naar concrete marktinformatie willen we bedrijven bijstaan in hun marketing- en ondernemings-strategie. Zodat zij zich kunnen richten op hun kernactiviteiten. Buildsight werkt in opdracht van bedrijven in de toeleverende industrie, het Ministerie, bouwbedrijven en verschillende branche organisaties.


Dossier Marktcijfers en Marktontwikkelingen

VOBN verzamelt marktinformatie van de Nederlandse bouw. Elk kwartaal worden er door onderzoeksbureaus Buildsight en Bouwkennis marktgegevens over bouwmethodes geprojecteerd op de belangrijkste markten voor betonmortel. VOBN vult deze gegevens aan met afzetcijfers afkomstig uit de betonmortelstatistiek. Het onderzoeksbureau R&M voert driejaarlijks een onderzoek uit naar het eindverbruik en toepassingen van betonmortel. Ook worden gegevens het CBS en EiB gehanteerd. Het dossier is tot en met mei 2017 bijgewerkt.

Ga naar het dossier

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.