mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Bouwbeurs 2017: 3D-betonprinten laat architectonische potentie zien

De ontwikkelingen van 3D betonprinten gaan razendsnel. Binnen het 3D Concrete Printing van TU Eindhoven is het afgelopen jaar veel kennis en ervaring opgedaan en het printen van een ingewikkelde vorm in beton is niet ingewikkelder of duurder dan een rechte vorm. Dit biedt kansen voor vormgeving, efficiency en duurzaamheid.

Beton_Nieuws_3D-betonprinteHet Cement&BetonCentrum heeft de Tektoniek Design Challenge geïnitieerd. Drie geselecteerde architectenbureaus hebben samen met TU Eindhoven prototypes ontwikkeld die op de BouwBeurs 2017 worden getoond en toegelicht. Foto: TU Eindhoven

 

Experimentele prototypes op de bouwbeurs

Om de architectonische potentie van 3D-betonprinten te verkennen, heeft het Cement&BetonCentrum de Tektoniek Design Challenge geïnitieerd, die eind 2015 is gestart. Drie geselecteerde architectenbureaus hebben samen met TU Eindhoven prototypes ontwikkeld die op de BouwBeurs 2017 (6-10 februari, Jaarbeurs Utrecht) worden getoond en toegelicht. Dit zijn:

  • Fire Wall (Bekkering Adams architecten)
  • Economy of Nature (Bierman Henket architecten)
  • ESOffice (StudioSK - Movares)

Het 3DCP-onderzoek aan TU Eindhoven staat onder leiding van professor Theo Salet, afdeling Constructief Ontwerpen, en wordt ondersteund door diverse bedrijven uit de betonindustrie. 

Experimenteel Beton 

In de Tektoniek-stand worden ook de casestudies Experimenteel Beton gepresenteerd, een initiatief van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN), met Siebe Bakker (bureaubakker) als coördinator/curator. Dit zijn eveneens prototypes, van experimenten tussen architecten en prefab-betonproducenten. Het thema 'mass-customization' sluit naadloos aan op de Design Challenge 3DCP, én dat van de Bouwbeurs. Nieuwe productietechnieken gecombineerd met de aloude vormvrijheid van beton.

Tektoniek

Tektoniek is het kennisnetwerk voor architectuur in beton. Via lezingen, projectbezoeken, workshops, expert meetings en online communicatie wordt informatie, inspiratie en ondersteuning geboden aan (toekomstige) architecten, constructief ontwerpers, bouwkundig adviseurs en producenten. Toegangskaarten voor de Bouwbeurs (t.w.v. € 35,-) zijn via Tektoniek gratis verkrijgbaar na registratie. Hal 9. Standnummer A081.

 

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Samenwerking

Logo-CBC-150px

bron: www.cementenbeton.nl

Cement&BetonCentrum


Samenwerking

Tektoniek_logo_150

Bron: www.tektoniek.nl

TEKTONIEK is een het platform voor kennis over architectuur in beton


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.