mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Belangrijke stap voor Europa's eerste 3D geprinte gebouw

Het Voorlopig Ontwerp van De Vergaderfabriek in Teuge is gereed. Daarmee komt de realisatie van het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa weer een stuk dichterbij. De uiteindelijke bouwaanvraag moet in augustus worden ingediend.

Complexe vorm in beton geprint

De Vergaderfabriek bestaat uit een multifunctionele, cirkelvormige ruimte die breekt met de gangbare orthogonale, rechthoekige opzet voor vergaderlocaties. Het is een alzijdig driedimensioneel gebouw dat zich kenmerkt door een vloeiende en complexe vormgeving. In de afgelopen maanden is het gelukt het conceptontwerp te vertalen naar een constructie die in beton kan worden geprint.

75% minder afval door 3D-printen

Hierbij wordt alleen materiaal geprint waar dat daadwerkelijk nodig is. Delen van het dak worden door robots gefabriceerd, wat er toe leidt dat het gebouw grotendeels rechtstreeks vanuit het digitale (computer)model wordt gefabriceerd. Het geprinte beton is constructief, maar ook meteen esthetisch. Door het in 3D te printen is er sprake van 40% minder CO2 en 75% minder afval.

Samenwerking meerdere partijen

Het consortium dat werkt aan dit project bestaat uit The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Van Wijnen, Engie, Revelating, Elma Media, Lexence Advocaten, De Slaapfabriek en Centre4Moods en wordt ondersteund door de TU/e en Clean Tech Regio.

Naar overzicht
Delen:

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.