mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Nieuwe Brancheverslag: Beton Bewust keurmerk als standaard

Het Beton Bewust keurmerk dat Branchevereniging VOBN in 2012 heeft ontwikkeld, wint terrein bij de opdrachtgevers, aannemers en betonfabrikanten. Keurmerkhouders nemen steeds meer aan het einde van de levenscyclus gekomen betonproducten terug voor hergebruik zo blijkt uit het nieuwe brancheverslag.

Beton_Nieuws_Brancheverslag_2015De Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten (VOBN) geeft elke jaar een brancheverslag uit waarin cijfers worden gepubliceerd over de prestaties van de keurmerkhouders en welke ontwikkelingen zij hebben doorlopen. Illustratie: VOBN

Directeur Ron Peters van VOBN geeft aan dat het Beton Bewust Keurmerk afnemers van betonmortel zekerheid geeft over het product. "Steeds meer opdrachtgevers in de bouw eisen een duurzaam gebouw. Dit keurmerk geeft een opdrachtgever de garantie dat de toegepaste betonmortel duurzaam, verantwoord en hoogwaardig is geproduceerd", zegt Peters. Niet alle fabrikanten kunnen het Beton Bewust - keurmerkhouder afgeven bij hun product. Keurmerkhouders moeten namelijk voldoen aan strenge eisen van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid.

6% reductie CO2-uitstoot beton

De Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten (VOBN) geeft elk jaar een brancheverslag uit waarin cijfers worden gepubliceerd over de prestaties van de keurmerkhouders en welke ontwikkelingen zij hebben doorlopen. Het nieuwste brancheverslag is deze maand verschenen. Twee belangrijke resultaten zijn dat de totale CO2 emissie per geproduceerde m3 betonmortel per geproduceerde kubieke meter betonmortel in 2015 is berekend op 151 kg t.o.v. 160 kg in het 2012. Ten opzichte van het referentie jaar is er sprake van een reductie van ruim 6%, waarvan ca. 2,4% kan worden toegeschreven aan dehet gebruik van bindmiddelen met een gunstiger CO2-profiel. Een tweede reultaat is dat alle keurmerkhouders samen zorgen voor een stijging van het aandeel secundaire grondstof in een kubieke meter betonmortel. Het gebruik van betongranulaat laat een stijging zien van 43 kg naar 55 kg, een toename van ca. 28% 

Ketenconvenant met zeven bouwbedrijven

In januari 2016 heeft VOBN een ketenconvenant gesloten met de grootste bouwbedrijven van Nederland. "We zoeken nadrukkelijk deze verbreding op omdat het Beton Bewust Keurmerk dé kwaliteitsstandaard is geworden van beton", zegt Peters. De keurmerkhouders profileren zich als duurzame leverancier. Ze hebben er hard voor gewerkt om het productieproces zo inzichtelijk mogelijk te maken. Met deze extra inspanningen laten ze dat ze een belangrijke maatschappelijke bijdrage kunnen leveren aan de duurzaamheidsopgave. Met het keurmerk Beton Bewust kunnen ondernemers ervoor zorgen dat hun afnemers hun positie op de CO2-ladder kunnen behouden of zelfs willen verbeteren. Peters: "Via het Beton Bewust Keurmerk, dat direct aangeeft dat het om een duurzaam geproduceerde betonmortel gaat, helpt de keurmerkhouder het bouwbedrijf om zijn duurzaamheidsambities waar te maken, bijvoorbeeld om mee te werken aan de reductie van de 20% CO2-uitstoot die Nederland vóór 2020 van plan is te realiseren."

Milieuvriendelijke mengsels

Volgens Peters is de bouwbranche zich aan het ombuigen naar een circulair systeem. "Beton leent zich uitstekend voor circulariteit. Hard beton dat afkomstig is uit sloopwerkzaamheden, bijvoorbeeld, is prima te breken en kan als granulaat opnieuw worden gebruikt voor nieuw beton", legt Peters uit. "Onze keurmerkhouders zijn in staat om binnen de randvoorwaarden van een bouwer het meest optimale betonmengsel te leveren." Een betonmortelproducent die al in een vroeg stadium wordt betrokken bij het bouwproject, kan de bouwer laten kiezen voor een milieuvriendelijk betonmengsel met een lage CO2-belasting. "Dat is namelijk goed mogelijk als beton langer de tijd krijgt om te harden, dus als bouwsnelheid een minder belangrijk punt is in een bouwproject." Peters geeft hierbij aan dat duurzaamheid en bouwsnelheid elkaar enigszins in de weg kunnen zitten.

Actief meewerken keten

Duurzaam bouwen is standaard geworden. De taak van de ontwikkelaar of bouwer is om toeleveranciers te zoeken die duurzaam kunne produceren en producten kunnen leveren waarvan de herkomst van grondstoffen verantwoord is. Beton Bewust helpt de betonleverancier die ervoor wil zorgen dat zijn opdrachtgever bepaalde duurzaamheidseisen kan stellen aan zijn gebouw. "Een duurzaam gebouw hangt natuurlijk niet alleen van het -een keurmerk af", zegt Peters. "Dat lukt wel als de hele keten actief meewerkt. Bouwpartners kunnen samen belemmeringen wegnemen en kansen benutten om bouwprojecten op een verantwoorde manier aan de duurzaamheidsopgave te laten voldoen", aldus Peters.

Download brancheverslag

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Ron Peters

Betonhuis

Directeur

tel. 0348 48 44 00

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.