mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Groene woonwijk met 100% gerecycled beton

De sloop van het Bernhoven ziekenhuis in Oss riep de nodige nostalgische gevoelens op. Op de plek waar het ziekenhuisgebouw stond, wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Bijzonder aspect: er wordt 100% gerecycled beton gebruikt waarvan de grondstoffen afkomstig zijn van de betonnen kelders van het Bernhoven ziekenhuis.

Beton_Nieuws_Berhoven ziekenhuisBrabant Wonen en AM Vastgoed ontwikkelen Park Zwanenberg in Oss. Foto: BouwOort

Ketensamenwerking betoncentrale en aannemer

Park Zwanenberg, zoals de naam van de wijk luidt, wordt een groene woonwijk met een verscheidenheid aan woningen. Zo komen er onder meer rijwoningen, vrijstaand geschakelde woningen, twee-onder-een-kapwoningen, semi-bungalows en appartementen. En het ziekenhuis mag dan verhuisd zijn, de gezondheidszorg verdwijnt niet helemaal en krijgt in de nieuwe wijk vorm in Gezondheidscentrum Oss, deels gevestigd in de karakteristieke kapel van het Bernhoven die behouden is gebleven. De verwachting is dat het gezondheidscentrum in het eerste kwartaal van 2016 gereed zal zijn. 

Betongranulaat afkomstig van Bernhoven ziekenhuis

Bij twintig woningen in de eerste bouwfase door Muller Bouw BV uit Oss wordt 100 % gerecycled beton toegepast, geleverd door BouwOort betoncentrale uit Oss. Het toepassen van beton waarvan de grondstoffen volledig afkomstig zijn van hergebruikt materiaal komt nog niet zo vaak voor, geeft directeur Antoine van Oort aan, al is het wel in opkomst. "Het gedeeltelijk vervangen van grint door betongranulaat wordt veelvuldig toegepast. Beton dat gemaakt is van 100% gerecycled materiaal vraagt om goede voorbereiding en overleg met betrokkenen." Doordat de sloopwerkzaamheden gefaseerd door fa. Gubbels uit Helvoirt zijn uitgevoerd was het mogelijk om de funderingen en kelders te hergebruiken voor deze hoogwaardige toepassing.

Antoine van Oort - Directeur BouwOort

Beton dat gemaakt is van 100% gerecycled materiaal vraagt om goede voorbereiding en overleg met betrokkenen."


In goed overleg en samenwerking met de Grondbank NoordoostBrabant GNOB (samenwerking van Van Heel milieu en grondbank Nederland) en Brabant BreCom BV, een dochterbedrijf van Gubbels, zijn de betonnen restanten van de funderingen en kelders gebroken en afgezeefd. Daarna werd het naar onze opslag vervoerd om te worden gekeurd. Dat proces van breken en zeven dient separaat en nauwkeurig te gebeuren om verontreiniging te voorkomen.

Verduurzamen van de toepassing van beton

Van Oort maakt vervolgens duidelijk dat zijn bedrijf, dat is aangesloten bij de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN), volop bezig is met het verduurzamen van de toepassing van beton. Daarvoor is, zegt hij, door de VOBN onder meer het keurmerk Beton Bewust ingevoerd. Dat krijgen alleen bedrijven die voldoen aan strenge eisen ten aanzien van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid. 

"Als VOBN-lid zijn we betrokken bij allerlei nieuwe ontwikkelingen op dat vlak. Het toepassen van 100% gerecycled beton is er een van. Beton is een prachtig product dat, mits het goed wordt aangepakt, blijvend kan worden hergebruikt. De realisatie van een aantal woningen op het voormalige Bernhoven-complex is er een goed voorbeeld van."

Beton_Nieuws_Oss_WindshiftenDe betonnen restanten van de funderingen en kelders zijn gebroken en gezeefd. Daarna werd het naar de betoncentrale BouwOort vervoerd om te worden gekeurd. Foto: VOBNVolgens Van Oort hebben er diverse leveringen 100% gerecycled beton plaatsgevonden. Hij verwacht dat er nog enkele leveringen zullen worden gedaan. "Door haar poliklinieken onder te brengen in het gezondheidscentrum keert het Bernhoven ziekenhuis weer een beetje terug op de plek waar het jarenlang gehuisvest was. En ook het hergebruik van de oude funderingen in het beton draagt er aan bij dat het ziekenhuisgebouw nog altijd een beetje aanwezig is op de plek waar het ooit stond."

Bron en samenwerking: Stedenbouw - Louwers Uitgeverorganisatie

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Lid van Betonhuis

Logo 10.Bouwoort 150

bron: www.bouwoort.nl

BouwOort Betoncentrale - Lid Betonhuis


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.