mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Duurzaamheidsakkoord beton: realistisch en haalbaar

Fabrikanten, producenten en stakeholders gaan gezamenlijk realistische en haalbare afspraken maken voor de verduurzaming van de betonketen. Dit werd duidelijk tijdens een ontbijtsessie met ruim 60 bestuurders. Na de zomer moet er een akkoord liggen met afspraken over de reductie van de CO2-uitstoot, hergebruik en biodiversiteit.

Beton_Nieuws_duurzaamheidsakkoord_VOBNTijdens een CEO-ontbijt op 9 februari 2016 hebben ruim 60 bestuurders vanuit de betonketen en relevante stakeholders toegezegd te gaan werken aan een ketenakkoord met nationale impact. Foto: MVO Nederland

Akkoord levert bijdrage aan klimaatdoelstellingen

Om te zorgen dat beton voortaan duurzamer wordt geproduceerd, willen bedrijven in deze branche een nationaal Betonakkoord sluiten, naar analogie van het Energieakkoord. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) kan de verduurzaming een bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Volgens kwartiermaker Stefan van Uffelen, die driekwart jaar heeft onderhandeld over het akkoord, is het een historisch moment voor de betonsector. "Vergeleken hiermee is het Energieakkoord een makkie. We hebben hier te maken met een enorm brede sector van alleen al minstens tweehonderd bedrijven. Dat zij zich in overgrote meerderheid achter dit plan scharen, getuigt van lef en ondernemingszin. Want laten we eerlijk zijn: als het gaat om het behalen van de milieudoelstellingen kan de sector achterover leunen, want die zijn allang gehaald. Er wordt lef getoond door zelf in beweging te komen. Allereerst hebben we tot april de tijd om de precieze doelstellingen scherp te krijgen. Daarna gaan we kijken hoe we die moeten halen. Veel technische mogelijkheden zijn er al, maar er zal ook moeten worden geïnvesteerd in innovaties."

Stefan van Uffelen - MVO Netwerk Beton

 

"De afspraken moeten realistisch en haalbaar zijn. We willen geen Volkswagenachtige toestanden. De betonsector moet het wel kunnen waarmaken."

 

Koplopers in de sector

Een groep koplopers uit de sector, waaronder VOBN, heeft de afgelopen jaren onder de vlag van het MVO Netwerk Beton van MVO Nederland de basis gelegd voor een mogelijk akkoord. Henri van der Kamp, lid raad van bestuur VolkerWessels die optrad als gastheer van deze unieke bijeenkomst: "Als betonketen moeten we nu gezamenlijk het risico dragen en het lef hebben om concrete verduurzamingsstappen te zetten."

PDF icoonMark_Spetter__workshop_betonakkoord_27november2015

 

Meer lezen?

Beton is ook maar grijsBron: Cobouw (16-02-2016)

Volmondig Ja voor akkoord Bron: MVO Nederland (09-02-2016)

Moment van de waarheidBron: Cobouw (20-01-2016)

Nationaal betonakkoord in de maakBron: Strukton (09-02-2016)

Van Gansenwinkel voor akkoord │ Bron: Van Gansenwinkel (09-02-2016)

Branche gaat voor betonakkoord │ Bron: Cobouw (09-02-2016)

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Ron Peters

Betonhuis

Directeur

tel. 0348 48 44 00

Samenwerking

Logo-Partner_MVO_NL-150px

 

bron: www.mvonederland.nl

MVO Nederland


 

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.