mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Mebin B.V. levert 1.600 m³ speciaal beton voor parkeergarage

Eind oktober leverde Mebin 1.600 m³ beton voor de bodem van de parkeergarage van Nieuw Hoog Catharijne in Utrecht. In samenwerking met BAM werd een speciale betonsamenstelling ontworpen om de warmteontwikkeling tijdens het uithardingsproces tot een minimum te beperken.

Beton_Nieuws_Stort_Mebin_ParkeergarageDoor het tegelijkertijd naar beneden en omhoog bouwen is het mogelijk twee bouwstromen tegelijk uit te voeren. Illustratie: YouTube

De betonvloer op 17 meter diep moet waterdicht zijn

De nieuwe parkeergarage onder winkelcentrum Hoog Catharijne meet 120 x 80 meter. De omvang van de bouwkuip en de belendende percelen maakten dat zowel een stempelraam als verankering van de damwanden niet uitvoerbaar was. Daarom koos BAM Utiliteitsbouw regio Utrecht voor de top-down-methodiek, waarbij eerst de palen en kolommen worden aangebracht. Daaraan worden de vloeren van boven naar beneden opgehangen. De vloeren vormen dan de stempels van de bouwkuip. Door het tegelijkertijd naar beneden en omhoog bouwen is het mogelijk twee bouwstromen tegelijk uit te voeren. (zie ook You-Tube film). Van de onderste verdiepingen is de bodem bereikt. De betonplaat die daar moet komen is eind oktober is gestort. Deze moet waterdicht zijn en moet ook de druk van het grondwater kunnen weerstaan. Daarom is deze betonplaat bijna twee meter dik.

Speciale samenstelling

Mebin heeft in samenwerking met BAM een speciale samenstelling ontworpen om de warmteontwikkeling tijdens het uithardingsproces tot een minimum te herleiden. Zo kunnen er geen scheurtjes ontstaan. Bovendien moest het storten van het beton onafgebroken doorgaan. Ieder kwartier vertrok er een betonmixer vanuit de centrale van Utrecht naar de bouwplaats in het centrum van de stad.

Uitvoering Nieuw Hoog Catharijne

De uitvoering begon in september 2012 met de bouw van tijdelijke winkels, gevolgd door de sloop van een gebouwdeel van Hoog Catharijne aan het Vredenburg. Sindsdien wordt er gewerkt aan twee inritten van elk circa 220 meter, die pas in 2016 worden opgeleverd. Deze inritten worden in een open bouwkuip met bodeminjectie en onderwaterbeton gerealiseerd. De bouw van de panden neemt tot en met 2018 in beslag. De parkeergarage wordt medio 2016 opgeleverd.

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Lid van Betonhuis

Logo 18._Mebin 150

bron: www.mebin.nl

Mebin B.V. - Lid Betonhuis


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.