mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Keurmerkhouders verwerken 7.000 ton betongranulaat uit Losser

Begin jaren '70 werd het betonnen hoofdgebouw van de Losserhof opgeleverd. Het gebouw diende eerst als huisvesting voor verpleegkundigen en heeft daarna tot begin jaren tachtig nog als woongelegenheid dienst gedaan. Eind juli is het vervallen karkas gesloopt en daarbij kwam ruim 10.000 ton puin vrij. Wat is daarmee gebeurd?

vorige

Eind jaren zestig constateerde de kloostergemeenschap Zuster Dochter der Wijsheid dat er in de regio Twente geen voorzieningen waren voor verstandelijk gehandicapten en gaf de opdracht tot de bouw van de Losserhof, een 35 meter hoge betonnen flat in Losser. Het zusterhuis heeft tot begin jaren tachtig dienst gedaan en kon na een verbouwing, waarbij de relatief kleine woningen werden vergroot, tot 2005 als woongelegenheid blijven bestaan. Daarna heeft de flat tien jaar leeggestaan. Renovatie was geen optie omdat de kosten te hoog zouden worden om de nieuwe woningen aan de huidige eisen te laten voldoen.

De flat slopen en het beton hergebruiken

De Rijssense Gebouwensloperij (RGS) uit Rijssen kreeg begin 2015 de opdracht om de flat te slopen. De opdracht betrof de totaalsloop inclusief de asbestsanering. Aansluitend is de kelder verwijderd en werd het geheel aangevuld met grond. De sloop werd uitgevoerd met een door de RGS recent aangeschafte hydraulische rupskraan met extra lange giek met betonkraker om de constructie vanaf de bovenste verdieping te slopen. Bij de gehele sloop is ca. 7000 ton betonpuin en ca. 3000 ton metselpuin vrijgekomen. Dit materiaal is tijdens de bouwvak naar de Twentse Recycling Maatschappij B.V. (TRM) in Hengelo getransporteerd.

Betongranulaat in verschillende fracties

Het Recycling bedrijf heeft tijdens de vakantie een groot deel van het betonpuin verwerkt tot betongranulaat in verschillende fracties. Mark Hofman, commercieel manager van de TRM: "Ruim een kwart van het betongranulaat heeft z'n weg alweer gevonden als grindvervanger in nieuw beton. Op dit moment is in onze regio de vraag naar hoogwaardig betongranulaat groter dan het aanbod. De sloop van de Losserhof kwam in dat opzicht op een mooi moment."

Mark Hofman - Commercieel manager TRM

 

Opvallend is dat deze betoncentrales allemaal in het bezit zijn van het Beton Bewust keurmerk."


De Twentse Recycling Maatschappij verwerkt het betonpuin tot verschillende fracties. "De delen 4/32mm en 8/16mm worden als grindvervanger voor beton afgenomen door verschillende betoncentrales uit de regio. Opvallend is dat deze betoncentrales allemaal in het bezit zijn van het Beton Bewust keurmerk", aldus Hofman. De fijnere delen 4/12mm en 4/8mm worden als grindvervanger aan de betonwarenindustrie geleverd. De delen 0/4mm en 0/8mm gebruikt de Twentse Recycling Maatschappij zelf voor stelspecies en stampbeton voor de wegenbouw.

Tijden zijn veranderd 

De 7000 ton betongranulaat is niet de grootse klus van het Twentse Recylingbedrijf. In 2011 verwerkte het bedrijf de oude Deutsche Autobahn A30 tot 40.000 ton betongranulaat. "Het duurde drie jaar voordat al dat granulaat was verwerkt in nieuw beton. Nu is binnen een maand ruim een kwart van de 7000 ton uit Losser al verwerkt in nieuw beton. Het laat zien dat tijden zijn veranderd", laat Hofman tot slot weten.

Meer lezen?

Betongranulaat
Beton en de circulaire economie
Keurmerk Beton Bewust

RGS
Twee "R" Recycling Groep BV 

Bron: PuinRecling juli 2015, bewerking VOBN

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Gerelateerde dossiers

Betongranulaat

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.