mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Internationale belangstelling bij eerste toepassing Warmbeton

Op woensdag 28 oktober 2015 is bij de betoncentrale Mebin in Tilburg een proefwand Warmbeton gestort. Deze proefwand is de eerste toepassing van Warmbeton in Nederland. De ontwikkeling van Warmbeton trekt ook internationale aandacht. De betonstort werd bijgewoond door onderzoekers van TU Stuttgart.

Nieuws_Betonstort_WarmbetonOp woensdag 28 oktober 2015 is bij de betoncentrale Mebin in Tilburg een proefwand Warmbeton gestort. Foto: Cement&BetonCentrum

Eerste toepassing Warmbeton in Nederland

De proefwand is onderdeel van het Warmbeton paviljoen op de TU Eindhoven. Op dit paviljoen staat een klein gebouw dat gaat functioneren als een Living Lab. Door monitoring van zowel het binnenklimaat als het gebouw zelf moeten de prestaties worden vastgesteld op gebied van energieverbruik, constructieve degelijkheid, duurzaamheid en esthetica. De proefwand op de betoncentrale van de Mebin, moet aantonen dat zowel het productieproces in de betonmortelcentrale als de uitvoering van Warmbeton op de bouwplaats qua temperatuurontwikkeling beheersbaar zijn.

Wat is Warmbeton?

Warmbeton is een geheel nieuw concept voor monoliete gevels, gebaseerd op ultra-lichtbeton dat thermische isolatiecapaciteit combineert met draagvermogen, bestandheid en duurzaamheid. Dat resulteert in een monoliete gevel; geen sandwich-constructies, geen koudebruggen, wel kozijnloze beglazing. Zo ontstaan nieuwe architectonische mogelijkheden en tegelijkertijd kwaliteit en comfort voor de gebruiker. In 2012 is een ontwikkelingsproject gestart bij TU-Eindhoven in opdracht van een consortium van cement- en betonbedrijven. Hierbij is ook het Cement&BetonCentrum betrokken. 

Ontkisten van warmbeton

Bij het ontkisten bleek het beton niet overal volledig verdicht. De 7-daagse druksterkte was 8 N/mm2 , verwacht wordt een 28-daagse druksterkte van 10 N/mm2. Het materiaal heeft een soortelijk gewicht van zo’n 800 kg/m3 , dus drijft op water. Bij een wanddikte van 45 centimeter is een Rc-waarde van 3,5 m 2K/W haalbaar. De proefwanden vormen een hoek op ware grootte, met een sparing voor een raam. Ook onder de sparing werd de bekisting goed gevuld. De wanden worden voorzien van een nanocoating die het oppervlak waterafstotend maakt, de uitdrogingskrimp vertraagt en de krimpscheurvorming beperkt. De proef loopt vooruit op een gepland paviljoen van ‘warmbeton’ op het terrein van de TU Eindhoven.

Meer informatieNaar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Samenwerking

Logo-CBC-150px

bron: www.cementenbeton.nl

Cement&BetonCentrum


Lid van Betonhuis

Logo 18._Mebin 150

bron: www.mebin.nl

Mebin B.V. - Lid Betonhuis


 

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.