mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Groen en duurzaam beton voor de mooiste planten uit de wereld

Voor het nieuwe scholierenlaboratorium van De Botanische Tuinen in Utrecht werd op vrijdag 28 augustus jl. duurzaam beton in een groene kleur gestort. Het materiaal beton, de kleur en de verantwoorde productie passen uitstekend bij de opdrachtgever: groen beton tussen de planten en vlinders als basis voor educatie.

vorige

Jaarlijks vinden ruim 85.000 bezoekers hun weg naar de Botanische Tuinen in Utrecht. Daarnaast zijn er nog veel mensen die alleen even binnenwippen voor een kort bezoekje aan het tuincafé, de vlindertuin of de winkel. De Tuinen in Utrecht bestaan al 375 jaar en liggen in het hart van het Science Park. In totaal 90.000 m2 en ruim 8.000 verschillende planten. Het is een plek van studie en genieten, van kennis en vermaak en van spelen en leren.

Groen beton voor scholierenlaboratorium 

"In Utrecht wordt fors ingezet op educatie en voorlichting omdat we de bezoekers meer willen bieden dan alleen 'droge' informatie over planten. Wij hopen op het vergroten van de bewustwording bij onze bezoekers van de waarde van planten. Het nieuwe scholierenlaboratorium moet daarbij helpen", vertelt directeur Arie Oudijk enthousiast. "De eigenlijke verbouwing is in augustus gestart, maar begin juli zijn er binnen en buiten de kas al werkzaamheden verricht voor ons nieuwe laboratorium, dat straks niet alleen wordt gebruikt door scholieren, maar ook voor bijscholing van docenten".

De groene betonvloer is slijtvast en onderhoudsvrij en is de basis van het nieuwe scholierenlaboratorium met prachtige werkplekken, voorzien van microscopen, computers en draadloos internet. Nieuwe technieken, plantenverhalen met bijbehorende beelden en filmpjes worden straks gecombineerd met de gegevens van de plantencollecties uit de Botanische Tuinen. Het laboratorium wordt het vertrekpunt voor de vele rondleidingen en excursies die jaarlijks worden gegeven. 

Arie Oudijk - Directeur Botanische Tuinen Utrecht

Niet alleen scholieren kunnen hier straks werken, maar ook wetenschappers en docenten."

 

Betonmengsel kleurbeton

De groene vloer was voor de stortploeg, bestaande uit mensen van Peek Bouw en Infra en Harlaar Bedrijfsvloeren, ook bijzonder. Geen van hen, toch gezamenlijk goed voor bijna 50 jaar ervaring, had deze groene kleur beton eerder gestort of verwerkt. Beton Bewust keurmerkhouder Van Nieuwpoort Betonmortel leverde deze primeur. Het kleurmengsel bestond uit een C20/25, XC4, F5 en werd over een afstand van ongeveer 20 meter verpompt. De stortsnelheid was ongeveer 9 m3 per uur. De mortel, die van zichzelf al mooi uitvloeide, werd verdicht en vlak gemaakt door een aluminium drijfrei licht op en neer te bewegen. De verwerkers controleerden de vloerdikte met een laser. Dit gebeurde frequent tijdens het storten.

Meer lezen?

Kleurbeton
Botanische Tuinen
Peek Bouw en Infra
Harlaar Bedrijfsvloeren

 

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.