mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Groei bouwvergunningen stagneert in derde kwartaal

Ondanks de goede stand van de bouwconjunctuur, de woningmarkt en positieve economische prognoses, is de groei van de bouwproductie op langere termijn nog niet gegarandeerd. De groei van de bouwvergunningen stagneert, constateert Buildsight. Wat zijn de gevolgen?

Beton_Nieuws_Woningnieuwbouw

De bouw is de crisis nog niet te boven

Bouwmarktonderzoeksbureau Buildsight heeft de laatste nieuwbouwprognoses voor Nederland afgegeven. Met een verwachte groei van circa 2 procent dit jaar, doet de Nederlandse economie het dit jaar beter dan eerder verwacht en mag daarmee internationaal worden gerekend tot de betere middenmoot. De groeiprestatie is te danken aan de blijvend positieve ontwikkelingen op de woningmarkt en het herstel van de binnenlandse vraag. Dankzij de grote vraag naar nieuwe woningen voert de bouwsector het economisch herstel in Nederland al sinds eind vorig jaar aan. Dat betekent niet dat de bouw de crisis al te boven is.

Michel van Eekert - Buildsight

 

De bouwomzet blijft dit jaar nog achter bij die in 2012 en heeft dus nog een weg te gaan. Voor de woningbouw zijn de prognoses positief, maar wel met de kanttekening dat er in het derde kwartaal van dit jaar geen extra nieuw te bouwen woningen zijn bij gekomen. Vooral woningcorporaties laten het afweten, maar ook andere opdrachtgevers hebben moeite om de vraag bij te benen."

 

Verwachting woningbouw 2016 - 2017

Voor de verwachtingen voor 2016 heeft dit nauwelijks gevolgen, maar voor die van 2017 mogelijk wel. Als deze ontwikkelingen aanhouden, zullen de woningprognose voor 2017 in de toekomst mogelijk naar beneden bijgesteld moeten worden. "Daarvoor is het nu nog te vroeg, maar de kans dat de woningbouw in 2017 door de grens van 55.000 woningen gaat, is onwaarschijnlijk geworden.", aldus Van Eekert.

Woningbouwproductie 2015 2016 2017 
Bron: Buildsight
Eéngezinswoningen  30.575  36.026  38.925 
Meergezinswoningen 16.375 17.275 17.975
Totaal NL 46.950 53.750 56.900

 

Utiliteitsbouw

Ook de utiliteitsbouw kende in het derde kwartaal een teleurstellende ontwikkeling in de vergunningverlening voor nieuwe gebouwen. Door een daling binnen de budgetsector werd een stijging in de marktsector tenietgedaan en stagneerde de vergunningverlening. Voor Buildsight is dit aanleiding om de utiliteitsbouwprognoses aan te passen. Vooral de bouw voor de kwakkelende agrarische sector baart Buildsight zorgen. Alleen de bouw van hallen en loodsen onttrekt zich aan een neerwaartse bijstelling. Er zullen de komende jaren volgens Buildsight niet meer, maar wel grotere en hogere hallen en loodsen worden gebouwd. Dankzij een gezonde vraag zien commerciële partijen hier wel brood in. Opvallend is dat Buildsight iets minder negatief is geworden over de kantorenbouw. De laatste signalen uit dit segment wijzen erop dat het dal bereikt is in de vergunningverlening, waardoor op termijn weer groei mogelijk is. Maar ook dit jaar krimpt de kantorenbouw nog met 20 procent. "Geen reden tot juichen dus" besluit Van Eekert.

Naar overzicht
Delen:

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.