mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
 • Menu
 • Home
 • Login

Duurzaamheid als puzzelstuk van de constructie

Duurzaam beton gaat veel verder dan de technische levensduur. Het gaat vooral over het vergroenen van gebouwen door milieueffecten te beperken in de ontwerp-fase, bouwfase en gebruiksfase. Wat dit betekent voor het constructief ontwerp, wordt besproken in het vakblad Cement. VOBN leverde een bijdrage.

Beton_Nieuws_Puzzel_DuurzaamheidHoe moeten we omgaan met de kansen die betongranulaat heeft als bijdrage aan het circulaire bouwen? Deze vraag wordt beantwoord in het vakblad Cement. Illustratie: VOBN

 

 

Belangrijke verduurzamingsthema's zijn ontwikkeld

Al vier jaar werken ruim dertig bedrijven en enkele overheden samen in de Green Deal Verduurzaming Betonketen, het zogenoemde MVO Netwerk Beton. Als belangrijke verduurzamingsthema's zijn inmiddels ontwikkeld:

 • CO2-reductie van de gehele betonketen,
 • Sluiten van de betonkringloop,
 • Met beton(toepassingen) bijdragen aan de biodiversiteit.

In het vakblad Cement worden tijdens een rondetafelgesprek bovengenoemde thema's uitvoerig besproken. Verschillende inzichten van o.a. Remko Wiltjer (IMd Raadgevende Ingenieurs), Jan van der Windt (Zonneveld Ingenieurs), Màrie van der Poel (VOBN), Ronald Wenting (ABT), Edwin van Noort (DGBC, BREEAM-NL) en Jeroen Frenay (ENCI), nemen de lezer mee in de vergroening van beton. De antwoorden gaan over: 

 • de ambities van opdrachtgevers en bouwpartners;
 • private keurmerken;
 • milieuregelgeving in het Bouwbesluit;
 • aanbestedingscriteria, zoals het honoreren van betongranulaat;
 • eigen verantwoordelijkheid en creativiteit van ontwerper dan wel constructeur.

Bijdrage VOBN 

Màrie van der Poel, beleidsmedewerker VOBN, nam ook deel aan het rondetafelgesprek. Duurzaamheid is een onmisbare randvoorwaarde voor een optimaal ontwerp. Daarnaast is er al enkele jaren een keurmerk voor betonmortel dat recht doet aan de duurzame maatregelen die betonmortelproducenten (leden VOBN) uitvoeren, zoals een lage carbon footprint voor productie en transport, voldoen aan (extra) arboeisen. Het keurmerk Beton Bewust zal naar verwachting binnenkort in Nederland beton-breed worden ingezet en krijgt ook internationaal al veel aandacht. Het zal dan ook gevolgen krijgen voor de scores in BREEAM en andere gebouwlabels. Het gaat volgens hem om totaaloplossingen. Het gebouw is bepalend en de focus daarbij moet liggen op verduurzaming. Gebruik daarbij de kennis van Beton Bewust toeleveranciers. 

Lees het artikel


Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.