mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Duurzaam beton in de gemeente Nijmegen!

De gemeente Nijmegen gebruikt bij het nieuwe parkeerterrein van de CineMec-bioscoop beton dat gerecycled materiaal bevat. Het is nu nog een pilot, maar als het beton in de praktijk voldoet, wil de gemeente standaard duurzaam beton gaan gebruiken. Daarmee zou Nijmegen de eerste gemeente in Nederland zijn.

Beton_Nieuws_Cinemec_NijmegenHet nieuwe bioscoopcomplex van CineMec in Nijmegen wordt duurzaam en klimaatneutraal gebouwd. Begin december 2015, als de James Bond film ´Spectre´ in première gaat, opent de bioscoop haar deuren voor bezoekers. In 2015 wil het MVO Netwerk Beton, onder coördinatie van MVO Nederland, met in totaal tien opdrachtgevers voorbeeldtrajecten met duurzaam beton realiseren. De gemeente Nijmegen is de eerste overheidsopdrachtgever die zo'n voorbeeldtraject start. Een andere opdrachtgever, Schröder Vastgoed, ging de gemeente al voor. VOBN is lid van MVO Nederland en de meeste aangesloten bedrijven zijn in het bezit van het keurmerk Beton Bewust.  

Voorbeeld aanbesteding duurzaam beton

In september is de gemeente Nijmegen een aanbestedingsprocedure gestart voor de aanleg van het transferium met 300 parkeerplaatsen. Eén van de doelstellingen van het project was om de werkzaamheden op een duurzame wijze uit te voeren. Gunning van de overeenkomst geschiedde op basis van het gunningcriterium Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Daarbij was het minimumniveau van duurzaamheid dat moest worden aangeboden niveau D uit de Beoordelingsrichtlijn (BRL) Bouwprojecten met duurzaam beton. De richtlijn gaf de gemeente het gereedschap om eenduidig duurzaam aan te besteden met een combinatie van circulair en CO2-arm beton. Meer informatie hierover staat op www.betonketen.nl
  

Harriët Tiemens - Wethouder Gemeente Nijmegen

"Wij willen in Nijmegen duurzaam werken en gebruik maken van duurzame producten"


Volgens de gemeente kan veel meer gerecycled materiaal en versleten bestratingsmateriaal worden hergebruikt dan nu gebeurt. Alle betonnen straten, stoepen en parkeerplekken die vervangen en nieuw aangelegd worden, wil de gemeente Nijmegen na de pilot, circulair en CO2-besparend uitvoeren. Harriet Tiemens: "Een stad als Nijmegen kan daarmee een hoeveelheid energie reduceren die gelijk staat aan het energiegebruik van honderden woningen."


Beton Bewust

Ron Peters, directeur VOBN: "Onze industrie ziet de vraag naar de mogelijkheden om beton te verduurzamen toenemen. Betoncentrales die in het bezit zijn van het keurmerk Beton Bewust zijn gekwalificeerde bedrijven die deze vraag goed kunnen beantwoorden. Wij zijn blij met de gemeente Nijmegen. Geen plannen over de verduurzaming van beton die in een kast belanden, maar direct daad bij het woord voegen. Om duurzaam beton verantwoord toe te passen heb je namelijk kennis nodig en moet je veel samenwerken met partners uit de gehele keten. Daarin spelen opdrachtgevers en keurmerkhouders een belangrijke rol."    


Meer lezen?

Groen en Duurzaam beton voor de Botanische Tuinen
Keurmerkhouders verwerken 7.000 ton betonpuin
Duurzaam beton in Wildlands Emmen (You Tube)
Schröder Vastgoed kiest Beton Bewust
Drachtse weg bij Leeuwarden met duurzaam beton (You Tube)

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Samenwerking

Samenwerking

Logo-Partner_MVO_NL-150px

 

bron: www.mvonederland.nl

MVO Nederland


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.