mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Daling 2% op de CO2-emissie van betonmortel door Beton Bewust

Het brancheverslag van de Beton Bewust keurmerkhouders is vandaag verschenen. De resultaten op het gebied van de verduurzaming van betonmortel zijn positief. Keurmerkhouders hebben een daling van 2% op de CO2 emissie t.o.v. 2012 kunnen realiseren. 

Beton_Nieuws_BrancheverslagIn het brancheverslag staan de resultaten van het keurmerk Beton Bewust. Illustratie: VOBN

Positieve resultaten brancheverslag Beton Bewust 

De resultaten van het derde brancheverslag zijn positief. Het gebruik van klinkerarm cement CEM III/B (Hoogovencement) is toegenomen en het gebruik van CEM I (Portlandcement) is afgenomen. Mede hierdoor is de CO2-emissie verlaagd. Het energieniveau bij de productie van betonmortel is nagenoeg gelijk gebleven en in totaal gebruikt de sector 15% secundaire grondstoffen in één kubieke meter betonmortel.

Ron Peters - Directeur VOBN

De vraag naar de verduurzaming van beton zien wij bij Beton Bewust gekwalificeerde bedrijven toenemen. Verschillende ontwikkelaars en aannemers hebben het afgelopen jaar de toegevoegde waarde van het keurmerk ervaren. Deze hebben wij in het brancheverslag opgenomen."


Resultaten uit het brancheverslag

  • De totale CO2 emissie per geproduceerde kubieke meter betonmortel is in 2014 berekend op 153 kg t.o.v. 160 kg in 2012. Een daling van ruim 4%, het emissiegetal CEM-III is verlaagd van 296 naar 280.
  • Het gebruik van CEM-III/B als klinkerarm cement is toegenomen van 226 kg/m3 in 2012 naar 242 kg/m3 in 2014. Dit is een stijging van 7%. Het gebruik van vliegas en hoogovenslak is niet toe- of afgenomen. Het gebruik van CEM-I is afgenomen.
  • De benodigde energie voor de productie van betonmortel is nauwelijks gewijzigd. Waar in 2013 een stijging door de aanvoer van grondstoffen werd geconstateerd, is deze in 2014 weer op een gelijk niveau met dat van 2012.
  • Alle keurmerkhouders samen zorgen voor een stijging van het aandeel secundaire grondstof in een kubieke meter betonmortel. Het gebruik van betongranulaat laat de sterkste stijging zien: van 35 kg/m3 in 2013 naar 43 kg/m3 in 2014, een stijging van 2%.

 

Download het brancheverslag

Naar overzicht
Delen:

Beton via Twitter

#Beton van A naar B! Mooie logistieke operatie in Amsterdam. @BMN_NL https://t.co/ctTlV8ksBS

Betonhuis sector Betonmortel heeft nieuwe Life Cycle Assessment (LCA ) gegevens voor betonmortel opgesteld.#beton https://t.co/gFPV8HKr82

CSC-goud voor Betonmortelcentrale Gorkum. #beton #csc #duurzaam https://t.co/hYkVlDGKN1

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.