mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

45 mm dikke proefplaat van UHSB draagt met gemak truckmixer Mebin

Nederlandse ingenieurs hebben het sterkste beton ter wereld ontwikkeld. Dit ultrahogesterktebeton (UHSB) van 45 mm dik kan met gemak een truckmixer van de Mebin dragen. Dat bewezen de ingenieurs van FDN op donderdag 15 oktober tijdens een praktijkproef. Pas bij 20.000 kilo brak de dunne proefplaat. 

Beton_Nieuws_Truckmixer_UHSB_MebinTijdens de praktijkproef is de proefplaat ingeklemd en belast door de truckmixer. Deze belasting was geen probleem voor de 45 mm dikke plaat. Foto: VOBN

De praktijkproef werd vlakbij de nieuwe Ultrabrug over het Eindhovens Kanaal, die van hetzelfde materiaal is gemaakt, gehouden. Met de proef wilden de vier samenwerkende bedrijven FDN, ENCI, Mebin en De Jong's Betonbedrijf de wereld tonen wat het UHSB kan.

Wat maakt UHSB zo bijzonder?

Bij ultrahogesterktebeton worden speciale vulstoffen zoals microsilica en ook staalvezels toegevoegd aan het mengsel. Hierdoor neemt niet alleen de sterkte toe, maar ook de dichtheid. Daardoor kunnen er minder chloriden, dooizouten en andere stoffen binnendringen en is het beton onderhoudsvrij voor minimaal 100 jaar. Door de verbeterde sterkte kunnen met UHSB slanke en langere brugoverspanningen gemaakt worden die duurzamer en onderhoudsvrij zijn in vergelijking met andere materialen.

Praktijkproef UHSB in Eindhoven

Voor de test van het ultrasterke beton op de oever vlakbij de brug werkt ontwerper en hoofdaannemer FDN samen met ENCI en Mebin, de grootste cement- en betonproducenten van Nederland. Het betonmengsel van de proefplaat is een ontwikkeling van ENCI en is samengesteld in de betoncentrale van Mebin in Utrecht. Het mengsel heeft een zeer lage watercementfactor, < 0,20 en een toevoeging van fijne staalvezels. Toch is het plastisch, zelfverdichtend en kan het met een truckmixer vervoerd worden. De proefplaat is gemaakt door De Jong's Betonbedrijf uit Maarssen en is 45 millimeter dik, bijna tien keer dunner dan de brug. Terwijl de brug voertuigen tot 12 ton moet kunnen dragen. 

Tijdens de test is de plaat eerst belast door de voorassen van een truckmixer. Deze belasting was geen probleem voor de 45 mm dikke plaat. Daarna werd de proefopstelling verhoogd om de doorbuiging mogelijk te maken. De overspanning van 4,5 meter is vervolgens belast met blokken van elk 2500 kg. FND had berekend dat de plaat bij 20 ton zou bezwijken. Na het plaatsen van het achtste blok, dus in totaal 20.000 kg bleef de plaat nog ca. 5 minuten het gewicht dragen waarna hij bezweek.

De deelnemende partijen hebben aangetoond dat UHSB de laboratoriumfase voorbij is. UHSB is tien keer zo sterk als traditioneel beton. Het materiaal benadert de sterkte van staal, dat duurder is en niet onderhoudsvrij. Volgens directeur Dil Tirimanna van FDN maakt het gebruik van ultrahogesterktebeton wereldwijd nieuwe manieren van bouwen mogelijk.

Dil Tirimanna - Directeur FDN
 

Je kunt hogere gebouwen en dunnere kolommen bouwen, slankere en langere bruggen, beschermingsconstructies zoals bunkers of bouwen op water, zoals een vliegveld in zee. De mogelijkheden zijn onbeperkt, maar dan moet je wel weten hoe het werkt. Daarom organiseerden we deze proef."


Ultrabruggen in Nederland

De eerste Ultrabrug met dit beton werd in 2012 in Rotterdam gebouwd en kreeg onderscheidingen als de Betonprijs 2013 en de internationale FiB Special Mention Award for Outstanding Concrete Structures in Mumbai. De tweede Ultrabrug, ook ontworpen en gebouwd door FDN, werd afgelopen zomer over het Eindhovens Kanaal geplaatst. Die is 23 meter lang en 4 meter breed. De gemiddelde dikte van de brug is 400 millimeter (een sandwichpaneel met een dekplaat van 80 millimeter en een onderplaat van 150 millimeter, daartussen opgevuld met polystyreen). Dit is bijna een factor twee dunner dan de normale brugdekken.

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

Lid van Betonhuis

Logo 18._Mebin 150

bron: www.mebin.nl

Mebin B.V. - Lid Betonhuis


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.