mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
 • Menu
 • Home
 • Login

Beton en energiebesparing

Dat energiebesparing goed is voor het milieu, is vanzelfsprekend. Dat met beton energie bespaard kan worden is minder vanzelfsprekend. Bij betonnen casco's gaan energiebesparende maatregelen niet ten koste van de kwaliteit van het binnenmilieu en het comfort. 

Duurzaam_Beton_Orion_02Een slimme betonconstructie gecombineerd met veel in het werk gestort schoon beton maakt het Orion gebouw tot een uniek architectonisch en duurzaam hoogstandje.

Beton heeft een grote thermische capaciteit die kan bijdrage aan energiebesparing in gebouwen. Betonnen draagconstructies zijn een integraal onderdeel van het energieconcept. Een prima basis dus om tot energieneutrale gebouwen te komen.

Door toepassing van transparante gevels of serres op het zuiden, wordt de onuitputtelijke energiebron optimaal benut. Belemmerende stabiliteitswanden in de gevel zijn bij gestortte betonnen casco's niet aanwezig.

Voordelen beton en energiebesparing

 • Binnen het gebouw ontstaan minder grote temperatuurschommelingen, het is niet snel te warm of te koud. In het algemeen betekent dit een aangenamer thermisch comfort.
 • In de zomer, maar ook in het voor- en naseizoen, zorgt de warmteaccumulerende massa van de betonnen wanden en vloeren ervoor dat overtollige warmte in de constructie wordt opgeslagen. In de winter zal de woning, als de verwarming laag wordt gezet, niet direct koud zijn door de warmteafgifte van de constructie.
 • Het gebruik van gratis zonnewarmte is in betonnen gebouwen goed mogelijk. Het resultaat is een grote luchtdichtheid, vooral bij een in het werk gestort casco, waardoor een beperking van het energieverlies wordt gerealiseerd.
 • Toepassing van lagetemperatuurverwarming (LTV) in de vorm van wand- en vloerverwarming, levert een aanzienlijke energiebesparing op. Dit systeem maakt bovendien het gebruik van warmtepompen gemakkelijker. Warmtepompen hebben het hoogste rendement van alle momenteel bruikbare warmtebronnen.
 • Ook hogetemperatuurkoeling draagt bij aan een lagere energierekening.
 • Beton leent zich door de waterdichtheid uitstekend voor waterreservoirs. Het opgevangen regenwater kan worden gebruikt voor de wasmachine, toiletspoeling, de tuin en het wassen van de auto. Hierdoor kan de verspilling van drinkwater en afvoer van regenwater worden beperkt.
 • Bij beganegrondvloeren zonder kruipruimte treedt minder transmissieverlies op. Deze beganegrondvloeren zijn bij uitstek te maken met in het werk gestort beton.
 • De ingevangen zonnewarmte zorgt uiteraard voor een besparing op energie voor ruimteverwarming. Bij toepassing in een serre bedraagt de jaarlijkse besparing globaal zo'n 200 m3 aeq per woning.
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Samenwerking

Logo-Partner_MVO_NL-150px

 

bron: www.mvonederland.nl

MVO Nederland


 

Duurzaam beton

In samenwerking met het Betonplatform heeft VOBN de brochure - #duurzaambeton trending topics - uitgebracht. 

Beton_#duurzaambeton_ 150px

Download Duurzaam Beton


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.