mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Dossier:

Passiefhuis Categorie: Bouwtechniek, Duurzaamheid en milieu

Essentie:

Een Passiefhuis onderscheid zich door een hoogwaardige binnenklimaat met een zeer laag energiegebruik. Door een goed uitgekiend kompakt ontwerp, georiënteerd op de zon, uitgevoerd met zeer goede schilisolatie en een effectieve kierdichting, kan warmte nauwelijks weg uit het passiefhuis. Hierdoor is er nog maar heel weinig energie nodig om de woning in de winter op temperatuur te houden.

Passiefhuis_beton_01Het columbuskwartier is het eerste grootschalige passiefhuisproject in Nederland. Foto: BAM.

Het passiefhuisconcept is gebaseerd op het trias energetica model. Het concept is populair omdat de Nederlandse regering de ambitie heeft om in 2020 30% CO2 uitstoot te verminderen en 30% energie te besparen t.o.v. 1990. Een passiefhuis heeft een EPC waarde van 0,3 tot 0,5. De CO2 uitstoot als gevolg van de warmtevraag is ca 70% lager dan een EPC 0,8 woning. Passiefhuis is een bouwconcept dat gekenmerkt wordt door:

  • compact ontwerp
  • georiënteerd op de zon
  • uitgevoerd met goed schilisolatie
  • uitgevoerd in een effectieve kierdichting
  • voorzien van zonwering
  • nachtventilatie

Beton en passief bouwen
Beton levert thermische massa (beton is themisch actief). Het heeft het vermogen om warmte en koude op te nemen, een periode vast te houden in het materiaal en later - afhankelijk van de ruimtetemperatuur - af te geven via het oppervlak. Beton is daarom geschikt om toe te passen bij het passiefhuisconcept. SBR heeft in samenwerking met VOBN standaard referentiedetails ontwikkeld voor passiefhuizen in de gietbouwmethode. 

Praktijkvoorbeelden
De ontwikkelcombinatie Vof de Vijfde Stad is in 2009 gestart met de bouw van 103 tunnelgietbouw passiefhuizen volgens het BAM W&R-concept in Almere (gemiddelde EPC van 0,34). Klik hier voor meer informatie. In de wijk Ypenburg bij Den Haag zijn 250 eengezinswoningen en 77 appartementen gerealiseerd. Deze woningen zijn volgens het PCS (Pre Choice System) Hybride concept van Dura Vermeer gebouwd. Het zijn in het werk gestorte betonnen woningen met een zeer lage EPC van gemiddeld 0,48. Een ander voorbeeld is een dijkvilla in Dalem. Het betonnen casco is rondom in 30 cm EPS gepakt. Deze zeer zware schilisolatie met superbeglazing in geïsoleerde houten kozijnen zorgt voor extreme beperking van enegrieverliezen, in combinatie met een hoog binnencomfort. 

JH
Contactpersoon VOBN

Jan Heuveling
...
0318-557476

Terug naar overzicht
Delen:

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.