mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Dossier:

Beton en brandveiligheid Categorie: Betontechnologie, Bouwtechniek

Essentie:

Beton is in hoge mate bestand tegen brand. Dat is wel algemeen bekend, maar niet iedereen is zich daar van bewust. Om alle brandwerende eigenschappen van beton onder de aandacht te brengen, is door BFBN, Cement&BetonCentrum, VOBN, Cascade en VHB een brochure uitgebracht: 'Brandveiligheid, natuurlijk met beton!' In dit dossier vindt u achtergrondinformatie. 

Beton_soort_vezel_brand_02Een betonconstructie vormt een effectief brandschild en maakt het blussen van een brand eenvoudiger doordat de constructie langere tijd stand houdt.

 


Betonconstructies bieden in het geval van brand bescherming aan personen, eigendommen en milieu. Mits goed ontworpen en uitgevoerd zijn betonconstructies zelfs tegen de meest extreme brandsituaties bestand. Ongeacht of het gaat om woningen, opslagloodsen of tunnels. Een betonconstructie vormt een effectief brandschild en maakt het blussen van een brand eenvoudiger doordat de constructie langere tijd stand houdt. Daarnaast stopt ze de brandverspreiding door de scheiding in compartimenten en verkleint zo de brandschade en het risico op milieuverontreiniging.

Beton in geval van brand
1. Beton brandt niet en verhoogt evenmin de vuurbelasting;
2. Beton heeft een hoge brandweerstand;
3. Beton laat geen gesmolten materiaal druppelen dat vuur kan verspreiden;
4. Beton produceert geen rook of toxische gassen;
5. Beton is een (hitte)isolerend materiaal;
6. Beton beschermt meegestorte materialen tegen brand.

Stand van zaken
Iedereen in de bouwketen, van ontwerper tot constructeur en van bouwer tot gebruiker, heeft te maken met of is zelfs verantwoordelijk voor brandveiligheid. In de Europese en nationale wetgeving op het gebied van brandveiligheid staat het redden van mensenlevens centraal. Maar ook de belangen van gebouweigenaren, verzekeringsmaatschappijen en overheidsinstanties vormen een aandachtspunt. Denk aan economische factoren, gegevensopslag, milieubescherming en instandhouding van infrastructuur. Al deze factoren worden behandeld in de 'Brandveiligheid, natuurlijk met beton!' brochure.

Download de brochure

 

Artikelen uit vakblad cement

Cement, kennisplatform betonconstructies, is al sinds 1949 hét platform voor constructeurs en bouwkundigen als het gaat over bouwen met beton. Hieronder staan artikelen over beton en brandveiligheid. Meer informatie over het vakblad: www.cementonline.nl

 

Terug naar overzicht
Delen:

Nieuws

Nieuws over betontechnologie, bekisting en uitvoering van in het werk gestort beton vindt u op de website van VOBN.

CSC-brons voor Consortium Grensmaas B.V. 

Het certificaat biedt de afnemer zekerheid over een duurzame, verantwoorde herkomst van de gebruikte grondstoffen, een optimaal productieproces en recyclebaarheid.

CSC-goud voor De Meteoor 

Het gouden certificaat maakt duidelijk dat De Meteoor actief bezig is om zo duurzaam mogelijke producten te leveren.

Wereldprimeur: een volledig elektrische betonmixer! 

Dieseltrucks mogen de afgelopen jaren dan zuiniger en stiller zijn geworden, een volledig elektrische vrachtwagen zou een grote sprong voorwaarts betekenen

Ook nieuws voor deze website? Stuur een mail naar ...

 

Naar nieuwspagina

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.