mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Dossier:

Beton en brandveiligheid Categorie: Betontechnologie, Bouwtechniek

Essentie:

Beton is in hoge mate bestand tegen brand. Dat is wel algemeen bekend, maar niet iedereen is zich daar van bewust. Om alle brandwerende eigenschappen van beton onder de aandacht te brengen, is door BFBN, Cement&BetonCentrum, VOBN, Cascade en VHB een brochure uitgebracht: 'Brandveiligheid, natuurlijk met beton!' In dit dossier vindt u achtergrondinformatie. 

Beton_soort_vezel_brand_02Een betonconstructie vormt een effectief brandschild en maakt het blussen van een brand eenvoudiger doordat de constructie langere tijd stand houdt.

 


Betonconstructies bieden in het geval van brand bescherming aan personen, eigendommen en milieu. Mits goed ontworpen en uitgevoerd zijn betonconstructies zelfs tegen de meest extreme brandsituaties bestand. Ongeacht of het gaat om woningen, opslagloodsen of tunnels. Een betonconstructie vormt een effectief brandschild en maakt het blussen van een brand eenvoudiger doordat de constructie langere tijd stand houdt. Daarnaast stopt ze de brandverspreiding door de scheiding in compartimenten en verkleint zo de brandschade en het risico op milieuverontreiniging.

Beton in geval van brand
1. Beton brandt niet en verhoogt evenmin de vuurbelasting;
2. Beton heeft een hoge brandweerstand;
3. Beton laat geen gesmolten materiaal druppelen dat vuur kan verspreiden;
4. Beton produceert geen rook of toxische gassen;
5. Beton is een (hitte)isolerend materiaal;
6. Beton beschermt meegestorte materialen tegen brand.

Stand van zaken
Iedereen in de bouwketen, van ontwerper tot constructeur en van bouwer tot gebruiker, heeft te maken met of is zelfs verantwoordelijk voor brandveiligheid. In de Europese en nationale wetgeving op het gebied van brandveiligheid staat het redden van mensenlevens centraal. Maar ook de belangen van gebouweigenaren, verzekeringsmaatschappijen en overheidsinstanties vormen een aandachtspunt. Denk aan economische factoren, gegevensopslag, milieubescherming en instandhouding van infrastructuur. Al deze factoren worden behandeld in de 'Brandveiligheid, natuurlijk met beton!' brochure.

Download de brochure

 

Artikelen uit vakblad cement

Cement, kennisplatform betonconstructies, is al sinds 1949 hét platform voor constructeurs en bouwkundigen als het gaat over bouwen met beton. Hieronder staan artikelen over beton en brandveiligheid. Meer informatie over het vakblad: www.cementonline.nl

 

Terug naar overzicht
Delen:

Contact Betonhuis

Paul Ewalds

Betonhuis betonmortel

Sectorsecretaris

tel. 0348 48 44 05

Nieuws

Nieuws over betontechnologie, bekisting en uitvoering van in het werk gestort beton vindt u op de website van VOBN.

Website Betonhuis bevat veel relevante informatie over beton 

Relevante informatievoorziening

Website sector Betonmortel Betonhuis (VOBN) 

Ga naar de sectorpagina van Betonhuis Betonmortel

Schröder Vastgoed verlegt grens en schrijft Beton Bewust voor! 

De opdrachtgever wil met partijen meer nieuwe betoninnovaties toepassen, zoals geopolymeren en terugname van beton aan het einde van de levensduur.

Ook nieuws voor deze website? Stuur een mail naar ...

 

Naar nieuwspagina

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.