mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Dossier:

3D-Betonprinten Categorie: Betontechnologie, Bouwtechniek

Essentie dossier 3D-printen met beton

3D-betonprinten heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen en is door de techniek toegankelijker geworden. Over de hele wereld verrijzen op locatie gemaakte gebouwtjes. Een nieuw concept van een 3D-printer die beton spuit, maakt het al mogelijk om in 24 uur een compleet huis neer te zetten. In dit dossier volgt Betonhuis de ontwikkelingen rondom 3D-printen met beton.

vorige


Betonhuis probeert een breed netwerk op te bouwen. Wat is 3D-printen met beton precies, hoe wordt het toegepast, wat zijn de toekomstperspectieven en wat kan een aannemer of architect hier mee? Doormiddel van presentaties, live demonstraties, speciale evenementen, advies en onderzoek probeert Betonhuis aan te sluiten bij de wereld van 3D-printing.

Stand van zaken 3D printen met beton

1 juni 2018: In de Eindhovense wijk Meerhoven verrijzen de komende jaren de eerste 5 commerciële huurwoningen van geprint beton. Het eerste huis in de vorm van een zwerfkei (parterre, 95m2) moet over een jaar klaar zijn. De volgende vier huizen worden complexer en bouwen voort op de ervaringen met de eerste woning. In Project Milestone werken de gemeente Eindhoven en de TU/e samen met en ontwikkelaar Van Wijnen, vastgoedbedrijf Vesteda, materialenmaker Saint-Gobain Weber Beamix en ingenieursbureau Witteveen+Bos.

Meer informatie: 
Artikel technische weekblad

Artikel Cement

 


3D geprint bankje

2 april 2018: De gemeente Amersfoorrt heeft een 3D-geprint bankje in gebruik genomen. De bank is gemaakt met een 3D-betonprinter, waarmee allerlei structuren en vormen kunnen worden gemaakt. Het exemplaar staat bij de raadszaal. De bank is ontwikkeld door 'Made in Amersfoort' en werd bedacht in De War. Een aantal Amersfoortse bedrijven maakten de ontwikkeling van de printer mogelijk.

Het R&Drone Lab in Dubai

26 maart 2018:  Dubai heeft een ambitie: In 2030 moet een kwart van alle gebouwdelen voor nieuwbouw uit de 3D-printer rollen. Het R&Drone Lab dat het Nederlandse CyBe in beton printte is daar de spectaculaire aftrap van. Dat het R&Dronelab is geprint, is bewust zichtbaar gehouden. Alle betrokken partijen hier vonden het aardiger om het bijzondere maakproces in beeld te laten. CyBe had ruim drie weken nodig voor het printen van de ruwbouw. Het pand is opgebouwd uit 24 dubbelwandige panelen van 3,75 m hoog, 2 meter breed en variërend in dikte van 0,35 – 1,2 meter. Daarnaast werden wat binnenwanden geprint en en 25 borstweringen voor het dakterras. Geen element is identiek. Elk paneel heeft weer andere krommingen.

Beton_3D-print1

21 maart 2018: Het Amerikaanse constructiebedrijf Icon is erin geslaagd om binnen een etmaal een huis te 3D-printen. Het gaat om een kleine woning met typische 3D geprinte wanden met een eigen 'look&feel'. Een industriële uitstraling waarvan je je best kan voorstellen dat hij in de mode raakt. In elk geval onder liefhebbers van 'maken'. Want de wanden tonen precies het productieproces: elke laag beton die uit de printerkop spoot, is terug te zien als een bolling in de wand. En ook verschillen in het betonmengsel herken je in de plastiek. Meer informatie.

 

3D-geprinte brug in Groningen doorstaat krachttest met gemak

28 september 2017: Een onderdeel van een nieuwe 3D-geprinte verkeersbrug in Groningen heeft een eerste krachttest succesvol doorstaan. Sterker nog, het materiaal bleek twee keer zo sterk dan van tevoren was ingeschat.

Voor de belangrijke en wereldwijd unieke proef werd een 3D-geprinte ligger gebruikt van ongeveer 3,5 meter. De ontwikkelaars hadden ingeschat dat de brug ongeveer zes ton zou moeten kunnen dragen, wat gelijk staat aan drie grote betonnen platen van elk 1300 kg op deze ene ligger. Daarmee zou aangetoond kunnen worden dat het materiaal als een weg zou kunnen fungeren voor zowel auto's als vrachtwagens. Uiteindelijk bleek dat de constructie ook tien platen wist te houden, ruim boven de geschatte draagkracht dus. Er ontstonden enkel een aantal haarscheurtjes in het beton. Lees onderstaande artikelen:
Artikel van maakindustrie 
Artikel van vraagenaanbod
Artikel van Engeneringnet

Live 3D betonprint spektakel in Haarlem, stadsbank van beton

18 september 2017: Cybe gaat met Dura Vermeer en Inbo architecten live een betonnen bank printen. Een paar uur nadat de burgemeester de robot in werking heeft gesteld wordt de bank al in gebruik genomen.

De bank is een cadeau van Dura Vermeer aan de gemeente om de afronding van de renovatie van de Buitenrustbruggen in de N205 te markeren. Het kunstwerk komt naast de twee stalen bruggen aan het Spaarne te staan. Behalve een bank bestaat het kunstwerk uit een forse plantenbak en een fietsenrek. Alleen de bank wordt geprint. De bank wordt als een soort dikke getordeerde kolom geprint tot 2,70 meter hoogte. Rond 10 uur s'ochtends geeft de burgemeester het startsein. Een paar uur later is het beton al zover uitgehard dat hij gekanteld kan worden en in gebruik genomen. Lees het artikel van Cobouw en lees het artikel van duuzaambedrijfsleven.

TU/e print voorgespannen betonnen fietsbrug

16 juni 2017: Momenteel experimenteren de onderzoekers in Eindhoven met het wapenen van 3D-geprint beton. Wapeningsstaven parallel aan de printlaagjes leggen is geen probleem meer, maar met staven haaks daarop worden volgens de TU/e aansprekende resultaten geboekt. Lees meer.

Cobouw artikel: Betonprinten lijkt definitief de kliederfase voorbij

9 mei 2017: De initiatiefnemers van het 3D-grachtenpand, Dus Architects, zijn in 2013 begonnen met het printen met kunststof en doen dat nog steeds. Laagje voor laagje legde hun ‘kamermaker’ draden van gesmolten kunststof op elkaar. Printen van beton leek toen nog een droom die mijlenver was verwijderd van de realiteit. Beton hardt immers niet snel uit, vloeit weg en heeft wapening nodig om serieuze krachten te kunnen opnemen. Maar vier jaar later staat de wereld er heel anders bij. In dit artikel geeft Cobouw een overzicht van de ontwikkelingen. Het zwaartepunt van het 3D-printen voor de bouw is verschoven van kunststof naar beton. Daarin speelt Nederland mee in de wereldtop. Van de tien partijen in de wereld die meer kunnen dan een muurtje printen van beton, zijn er drie Nederlands. Lees het artikel (inloggen nodig).

Eerste 3D-geprinte betonnen tiny house

8 maart 2017: De Russische start-up Apis Cor heeft een wereldprimeur met het eerste 3D-geprinte tiny house. Het piepklein huisje werd binnen 24 uur geprint op locatieDe 3D-geprinte ronde woning staat in Moskou en is 38 vierkante meter. Apis Cor maakte gebruik van een mobiele 3D-printer op lokatie en heeft als voordeel dat het bouwproces geen bouwafval oplevert. Bovendien is de printer bestand tegen extra weersomstandigheden, zodat het bouwproces nooit stil komt te liggen. Lees nieuwsbericht.

Start bouw eerste 3D-geprinte betonnen gebouw van Europa

2 maart 2017: De Vergaderfabriek is een initiatief van De Slaapfabriek uit Teuge (mkb) en Centre4moods (startup) en heeft een oppervlakte van zo'n 90 m2 en is geschikt voor maximaal 45 personen. In deze vergaderlocatie zal het mogelijk worden om met behulp van de laatste beeld, geluid en andere technieken een virtuele omgeving te creëren.

3D-betonprinten in de praktijk

19 februari 2017: 3D-printen in beton is een nieuwe ontwikkeling in de bouw die nog maar weinig praktijkvoorbeelden in de wereld kent. Het project De Vergaderfabriek in Teuge (G), zal dan ook een van de eerste 3D-geprinte gebouwen in Europa worden. De bouwvorm die in Teuge het levenslicht gaat zien, is bijzonder: nog niet eerder zijn dergelijke ronde vormen in beton geprint. Hugo Jager, projectleider van Revelating, legt uit hoe het printproces werkt. Meer lezen

3D-beton geprinte trap: The Economy of Nature

8 februari 2017: De ontwikkelingen in 3D-betonprinten gaan snel. De Technische Universiteit Eindhoven, het Cement&BetonCentrum en verschillende architectenbureau's lieten dit op de Bouwbeurs 2017 zien. De techniek om organische vormen te printen is niet duurder of ingewikkelder te maken dan de rechte vormen. Meer informatie.

Levensgrote 3D-geprinte gevelelementen op de Bouwbeurs

7 februari 2017: Betonproducent Bruil presenteerde de eerste 3D-geprinte gevelelementen in beton op de Bouwbeurs 2017. In samenwerking met Studio RAP en Movares, is een prototype van een voorzetgevel ontwikkeld. De drie parametrisch ontworpen gevelelementen van elk ca. 4m2, geven een goed beeld van de toepassingsmogelijkheden van 3D geprint beton in de gevel.

Het parametrisch ontwerp is gemaakt door de architecten van Studio RAP. Bijzonder aan dit ontwerp is dat de voorzetgevel een zonlicht-regulerende functie heeft. De ingenieurs van Movares zijn betrokken bij het ontwerp van de gevelelementen & constructie. In de samenwerking worden stappen gezet op weg naar een vergaande integratie van engineering in digitale fabricage. 

Bruil beschikt over een zelfontwikkelde 3D-betonprinter, die rechtstreeks, van uit vrijwel 3D-model razendsnel, kan produceren. Zelfs als ieder element uniek is. Bruil richt zich met de ontwikkeling van de 3D-betonprinter op het betaalbaar maken van vormvrijheid in de architectuur. Vorm, kleur en structuur zijn de speerpunten in de ontwikkeling. 

 

3D geprinte betonnen paal in Aix-en-Provance

Januari 2017

3D_betonprinten_kolomDeze 4 meter hoge kolom ondersteunt het speeltuin dak van een school in Aix-en-Provence, Frankrijk. Het project is ontworpen door architect Marc Dalibard. De complexe truss-vormige kolom is door XtreeE geproduceerd, in samenwerking met ingenieursbureau Artelia en Fehr. De kolom is in vier onderdelen geprint. (tijd: 15 uur en 30 minuten). Deze onderdelen zijn ter plaatse aan elkaar gegoten en is op de bouwplaats gecoat en gepolijst.

Eerste 3D-geprinte betonnen voetgangersbrug

14 december 2016: In Madrid is de eerste 3D-geprinte voetgangersbrug geopend. De brug is een project van Institute of Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) en ligt over een stroompje in het Castilla-La Mancha Park in Madrid.

Hoewel in Nederland wordt gewerkt aan soortgelijke printinitiatieven, heeft IAAC de primeur met de eerste geprinte brugconstructie. De brug is vervaardigd van micro-gewapend beton en is 12 meter lang en 1,75 meter breed. De brug is ontwikkeld aan de hand van een parametrisch design dat zorgt voor zo min mogelijk verspilling van materialen.

 

Franse startup XtreeE print paviljoen 

29 november 2016: 3D printen kan een belangrijke rol spelen in duurzaam bouwen. Om dat aan te tonen, hebben Dassault Systèmes en XtreeE een paviljoen 3D geprint. Dat hebben ze gedaan met een industriële robot van ABB. XtreeE is erin geslaagd om materiaal- en transportgebruik te minimaliseren door het design te optimaliseren. Meer lezen?

 

Mogelijkheden 3D-printen

28 juni 2016: Eind juni werden bij de faculteit Bouwkunde van de TU/e de mogelijkheden van het 3D-printen van beton gedemonstreerd. Daarbij werd een 3D-geprint paviljoen getoond, dat werd ontworpen, geprint en geassembleerd door promovendi Zeeshan Yunus Ahmed en Rob Wolfs. De leerstoel Betonconstructies van de TU/e leidt een onderzoeksprogramma naar het 3D-printen van beton. De door de TU/e-onderzoekers ontworpen betonprinter werd in september 2015 voor onderzoek in gebruik werd genomen. 

Aan het inhoudelijke onderzoek, dat na enkele maanden proefdraaien van start ging, wordt door promovendi en 4e en 5e-jaars studenten gewerkt. Zij ontwikkelen testmethodes en beproeven het materiaal, zowel voor als na het uitharden. De invloed van printparameters zoals de loopsnelheid van de printkop, wordt onderzocht. Naast het fundamentele onderzoek naar het materiaalgedrag, is ook geëxperimenteerd met de mogelijkheden van de techniek. Dit resulteerde onder meer in een paviljoen op een voor de bouw relevant formaat. Het is 2 m hoog, de globale lengte en breedte is 3,5 bij 2,5 m. Het paviljoen laat onder meer de vormvrijheid zien die bereikt kan worden zonder complexe, tijdrovende mallen.

Geslaagde proef bekisting printen

20 juni 2016: Heijmans en CyBe Construction hebben twee bekistingen geprint met een 3D-betonprinter. Het is de eerste keer in Nederland dat constructie-elementen op deze manier zijn gemaakt. De bekisting blijft onderdeel van het constructie-element. In de 3D-geprinte kist wordt vervolgens beton gestort. Meer informatie.

CyBe 3D print belastbaar beton

20 januari 2016: CyBe Construction heeft op de vakbeurs Gevel in Rotterdam een betonnen element getoond in 3D betonprinttechnologie. De crux van het CyBe-systeem zit in de integrale benadering. Deze bestaat uit de hardware, in eerste instantie een 3D printkop op een robotarm gemonteerd; software die het 3D model in laagjes snijdt (slicen) en het programma voor de robotaansturing genereert; en het speciale beton. Met deze combinatie slaagt CyBe erin om betonnen constructies te 3D printen. De speciale betonmix, die qua sterkte vergelijkbaar is met standaard beton, mag al na 1 uur worden belast.


Toekomstverkenning 3D-betonprinting

22 oktober 2015: Op donderdag 22 oktober 2015 wordt de toekomstverkenning van de TU/e Delft fac. bouwkunde gepresenteerd en ter discussie gesteld in een Tektoniek-bijeenkomst voor architecten, constructeurs, producenten en bouwers die willen vooruitdenken over een bouwwereld waarin 3D-betonprinten realiteit is.

3D-betonprinting op het NOS journaal

21 oktober 2015: De Technische Universiteit in Eindhoven doet proeven met geprint beton. Daarmee is het na instellingen in China en de Verenigde Staten de derde in de wereld die hier mee experimenteert. Zie item op nos.nl

's Werelds eerste 3D-geprinte kantoorgebouw in Dubai

12 augustus 2015: Dubai en Winsun Global, een Chinees 3D-printtechnologie bedrijf, gaan de samenwerking aan om 's werelds eerste 3D-geprinte kantoorgebouw te realiseren. Het gebouw moet laag per laag gebouwd gaan worden met een 3D-printer van ruim zes meter hoog. Lees het artikel.

'We willen het 3D-printen van beton begrijpen'

14 april 2015: Cobouw: Wat zijn de verbanden tussen vorm, materiaal en printpad bij het 3D-printen van beton? Promovendus Rob Wolfs stelde tijdens zijn afstuderen een theoretisch model op. Om de theorie te toetsen wordt in het Van Musschenbroek-laboratorium ruimte gemaakt voor een installatie van 11 meter lang, 5 meter breed en 8 meter hoog. "We willen kennis vergaren over het printen van beton, we willen het begrijpen", zegt Theo Salet, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde. Lees het artikel.

Webpagina 3D betonprinting

24 februari 2015: Cement&Betoncentrum publiceert een webpagina over 3D betonprinting. 


Twee keer een wereldprimeur 3D-printing in China

20 januari 2015: ’s Werelds eerste 3D-geprinte gebouwen zijn een feit. Het Chinese bedrijf WinSun claimt een appartementencomplex van zes verdiepingen groot in de stad Suzhou te hebben gemaakt met onderdelen die uit een 3D-printer komen. Het bedrijf heeft ook een villa van maar liefst 1.100 vierkante meter geprint. (zie foto's en nieuwsbericht). Meer informatie: WinSun

3D Betonprinter van CyBe Additive Industries

8 januari 2015: De 3D-betonprinter van CyBe Additive Industries uit Oss krijgt een commercieel vervolg. Bestuurder Berry Hendriks van CyBe is daarvan overtuigd. Maar de marktintroductie zal eerder in het buitenland plaatsvinden dan in Nederland, verwacht hij. Volgens Hendriks zouden de kopgevels, langsgevels en alle binnenwanden van een huisje van 7 bij 12 meter feitelijk in minder dan twaalf uur geprint kunnen worden. Met het transport, opbouwen en kalibreren van de machine inbegrepen zou het printen twee werkdagen kosten. “Wereldwijd heeft nog niemand een 3D-betonprinter op de markt gebracht. Maar alles is mogelijk, ook al kost het wel geld. We kunnen de machine helemaal doorontwikkelen.” Zie ook


Lezing Cor de Bruijn 3D printen met beton

30 oktober 2014: Op donderdag 30 oktober gaf Cor de Bruijn een lezing over de kansen van 3D printen met beton. De betonbouw als keten van onbegrensde mogelijkheden. Een combinatie van innovatiekracht met kennis uit het verleden en kijken naar de toekomst. Download hieronder de presentatie.

PDF icoonPresentatie_Stubeco_30_10-2014_3D_Printen_Cor_de_Bruijn


Start onderzoek 3D betonprinting TU/e

24 oktober 2014: TU Eindhoven is een groot onderzoeksproject gestart naar de mogelijkheden van 3D-betonprinten. Het project staat onder verantwoordelijkheid van prof.dr.ir. Theo Salet, afdeling Constructief Ontwerpen. In dit onderzoek zal kennis worden ontwikkeld over de mogelijkheden van printen van duurzame betonconstructies. Naast kennisontwikkeling zal worden gewerkt aan ervaring door objecten en projecten te realiseren. 

Artikel 3D printen in Beton (Bron: Agrabeton)

10 juni 2014: Het 3D-printen van constructieve betonnen wanden op locatie is een kwestie van tijd. Begin 2015 verwacht Berry Hendriks van CyBe Additive Industries uit Oss de eerste commercieel inzetbare 3D-printer klaar te hebben. Download hieronder het interview.

PDF icoonArtikel_3D-printen van betonnen wanden op locatie


Binnen één dag 10 huisjes 3D-printen

14 April 2014: Shanghai WinSun Decoration Design Engineering Co is hier verantwoordelijk voor. De gigantische 3D-printer van dit bedrijf maakt het mogelijk om grote onderdelen te printen, wat vervolgens in elkaar wordt gezet. Het materiaal wat hiervoor is gebruikt, is glasvezel en cement. Net zoals de traditionele 3D-printers, worden de onderdelen laagje voor laagje opgebouwd. Zie het nieuwsbericht.

Binnen 24 uur een huis bouwen

16 janauari 2014: Een nieuwe en zeer grote 3D-printer kan binnen 24 uur een heel huis bouwen. Dit zou naast sneller ook nog eens goedkoper zijn. Het concept van de 3D-printer is ontwikkeld door professor Behrokh Khoshnevis van de universiteit van Zuid-Californië. Zie website.

Uitzending VPRO tegenlicht

19 september 2013: In die uitzending van VPRO Tegenlicht liet Enrico Dini, the man who prints houses, zien hoe hij jarenlang onderzoek deed naar het 3D-printen van huizen. Zie website

Tijdschrift innovative materialen

Juli 2013: De onderzoeksgroep van prof. Simon Austin, van de Britse Loughborough Universty bij Leicester werkt samen met Architectenbureau Foster + Partners aan een methode om betonnen elementen te printen. Men ontwikkelde een robotarm die laagje voor laagje snelhardend beton opspuit. Op die manier wist men inmiddels complexe betonnen onderdelen te maken, inclusief allerlei holtes en reliëfs. Soortgelijk onderzoek vindt ook plaats in de Verenigde Staten en wel door prof. Behrokh Khoshnevis, hoogleraar Industrial & Systems Engineering and Civil & Environmental Engineering aan de University of Southern California. Hij is bovendien directeur van het Center for Rapid Automated Fabrication Technologies (CRAFT). Het bedrijf ontwikkelde het Contour Crafting-proces, een gerobotiseerd constructiesysteem voor de bouw. Het meest robuuste Contour Crafting-systeem heeft de vorm van een verrijdbare portaalkraan ter grootte van een fors huis. Een verticale robotarm kan zowel langs de horizontale bovenbalk, als verticaal bewegen. Op de robotrarm is een spuitkop gemonteerd. Op die manier kan een totaal huis in laagjes worden opgebouwd, te beginnen met de fundering. Khoshnevis denkt een compleet huis van meer dan 200 m2 in 24 uur te kunnen realiseren. Het systeem is volgens de bedenkers niet alleen erg snel, maar volgens de hoogleraar ook nog eens erg goedkoop. Er komt namelijk vrijwel geen mensenhand aan te pas en daarmee zijn de loonkosten minimaal. Vanwege de lage kosten zou het printen van huizen een oplossing kunnen bieden voor sociale woningbouw, of het groeiende probleem van krottenwijken. En wat te denken van noodhulp aan door rampen geteisterde gebieden. Zie ook: Tijdschrift Innovatieve Materialen

 

Terug naar overzicht
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.