mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Schroefpalen met avegaar

Mortelschroefpalen, avegaarpalen of schroefboorpalen. Deze namen worden gebruikt voor dezelfde typen palen. Bij dit type wordt met behulp van een avegaar grond verwijderd en gelijktijdig betonmortel gestort.

Uitvoering_beton_betonpalen_02Mortelschroefpalen, avegaarpalen en schorefboorpalen worden gebruikt voor dezelfde type palen.

De avegaar bestaat uit een holle as (diameter van 60 tot 100mm) met daar omheen een doorgaand schroefblad. De avegaar wordt, met aan de onderzijde voorzien van een losse afdichting, in de grond geschoefd (1,2). Bij het omhooghalen van de avegaar wordt gelijktijdig betonmortel door de holle buis de grond in gepompt (3). Gedurende het proces wordt het gehele systeem onder een continue speciedruk gehouden (4). Direct na het vervaardigen van de paalschacht wordt de wapening in de verse beton aangebracht (ingetrild) (5).

Buisschoefpalen
Varianten op de schroefpaal met avegaar zijn de buisschroefpaal en de verbuisde schroefpaal. De buisschroefpaal bezit een holle as met een extra grote diameter. In deze as kan over de gehele lengte van de paal wapening worden gehangen. Als de betonpalen tegen elkaar of overlappend in elkaar worden gedraaid, ontstaat een aaneensluitende grondkerende en/of waterwerende wand. De palen van deze wanden kunnen naast een kerende, ook een dragende functie hebben. Lengtes tot 40 meter zijn realiseerbaar De diameter bedraagt 250 tot 1400 mm en de maximale schoorstand is 3:1.

Voordelen:

  • Het aanbrengen van de schroefpaal gaat niet gepaard met trillingen. Hierdoor is er minder kans op schade aan belendingen.
  • Doordat de palen in de grond worden geboord, is de geluidsoverlast beperkt.
  • Tijdens de uitvoering wordt informatie over de grond verkregen door registratie van het draaimoment en inspectie van de verwijderde grond.
  • De methode tast de grondspanning nauwelijks aan.
  • Palen met een centrale wapeningsstaaf zijn zeer geschikt als trekpalen.
Delen:

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

Brochure fundaties

Voor het funderen van gebouwen zijn in veel plaatsen in Nederland betonnen palen noodzakelijk. De keuze wordt o.a. bepaald door: omgeving, draagvermogen, bodemprofiel en bouwproces. De brochure fundaties voor woningbouwcasco's behandelt deze factoren.

 

Cover-Fundaties-woningcasco's-2013

 

Brochure aanvragen


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.