mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Skaters werken betonnen baan af

In recreatiegebied Oolderhuuske in de gemeente Roermond is op een bijzondere wijze een betonnen skatebaan aangelegd waarbij de skaters zelf een belangrijke rol hebben gespeeld, zowel bij het ontwerp als in de uitvoering.

Projecten_Beton_Skatebaan_03Elke groep skaters zoekt een uitdaging op eigen niveau, geen skatebaan is hetzelfde. Foto: VOBN

Aannemer Damiaan Winkelman van SkateOn is zelf een gepassioneerde skater die zich heeft ontwikkeld tot ontwerper en bouwer van skatebanen. Bij het ontwerp worden skaters betrokken die later op de baan gaan skaten. Daar wordt in het ontwerp rekening mee gehouden.

Damiaan Winkelman, aannemer SkateOn


Zo'n 10 jaar geleden werden de meeste banen nog in staal of polyester uitgevoerd. Tegenwoordig is dat vrijwel allemaal in het werk gestort, duurzaam beton.

Ontwerp in gestort beton
Gangbaar is dat de skatebaan wordt uitgevoerd in een betonplaat met een dikte van 120 tot 150 mm. De baan wordt voorzien van een krimpnet #150 - Ø 8. De wapening ligt boven het midden van de doorsnede. De baan wordt niet gedilateerd, maar om te zorgen dat eventuele krimpscheuren op gecontroleerde plaatsen ontstaan worden er zaagsneden aangebracht. De zaagsneden zijn slechts 3 mm breed. Verhogingen in de baan worden uitgevoerd op aangestampte grond, verdicht menggranulaat, of op uitgesneden EPS-blokken.

Betonsamenstelling skatebaan
De betonmortel wordt geleverd op samenstelling. De kennis en ervaring van de leverancier van de betonpomp en –spuitappataruur is hierbij zeer belangrijk. Artjan van den Boogaart van Boogaart Betonpompen: "Wij werken niet met een sterkteklasse of milieuklassen. De samenstelling is met de betontechnoloog van Kalle en Bakker besproken. Naast de hoeveelheid bindmiddel moeten er voldoende hulpstoffen in het mengsel zitten". Deze zorgen voor een goed spuitbare betonmortel. Er wordt bij voorkeur speciale plastificeerder gebruikt om 'uitzakken' van de gespoten beton te voorkomen.

De betonmortel wordt gepompt en gespoten (of geschoten – shotcrete) op de ondergrond en tegen de randbekisting. Gepompt wordt er met een druk van ca. 70 bar. De betonspuit staat op een lagere druk afgesteld. Door de spuitenergie wordt de betonmortel voldoende verdicht. Vakmanschap is benodigd om volledige verdichting rond de wapening te verkrijgen. De kwaliteit van het toegepast betonmortel ligt rond C30/37, XC3/XF2, S2.

Afwerking van de betonnen skatebaan
Niet het minst belangrijk is de afwerking van het oppervlak. De verhogingen en oplopende wanden worden met een rei afgewerkt. Eerst worden de grote vlakken gevlinderd daarna wordt het gehele oppervlak en ook de verhoogde en gebogen elementen met de hand afgewerkt door de werknemers van SkateOn, die allemaal ook skaters zijn. Het vakmanschap dat hiervoor nodig is wordt van skater op skater doorgegeven. Voor dit afwerken gebruiken de skaters spanen met een magnesium oppervlak en spanen die zeer flexibel zijn. Beide zijn afkomstig uit Amerika. De magnesium spanen trekken het water uit de vrij droge mortel wat naar het oppervlak waardoor het bewerkbaar blijft. Met de speciale flexibele stalen gereedschappen wordt het oppervlak 'gepoetst'. Het resultaat is een zeer dicht en glad oppervlak dat vrijwel gelijk is aan de malzijde van prefab beton en waarop de skaters fantastisch kunnen skaten.

Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Lid van Betonhuis

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.