mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Schoon en complex beton in Waterliniemuseum

Het nieuwe Waterliniemuseum in Fort Vechten telt talrijke gebogen binnenwanden van beton en een ingewikkelde betonvloermaquette, uitgevoerd in schoonbeton. Dit stelde hoge eisen aan zowel bekistings- als betontechniek.

vorige

Het nieuwe Waterliniemuseum heeft een oppervlakte van circa 1840 m2 meter en ligt verdiept op het terrein van Fort Vechten bij Bunnik, een van de verdedigingswerken die onderdeel uitmaken van de Hollandse Waterlinie. Het ontwerp refereert aan het glooiende landschap in de omgeving en de waterlinie. De wanden variëren van 7 tot 10 meter hoogte en hebben verschillende radiussen. Daarom is voor bijna elke wand een aparte maatkist gemaakt. Een zeer arbeidsintensieve, lastige maar uitdagende klus voor aannemer Heijmans Civiel.

Volgens projectleider Bart van den Berkmortel van Heijmans Civiel Projecten was het best dringen geblazen om alle bekistingen op de relatief kleine bouwplaats te plaatsen. De bekisting bestaat uit gebogen schenkels en een rachelwerk waarop gecoat multiplex is geniet. Tussen de stelkist en sluitkist zit een laag EPS-isolatie, alsmede een grote hoeveelheid wapening. Die is nodig voor de stabiliteit van de relatief dunne wanden. Er is voor EPS gekozen omdat dat relatief gemakkelijk in contour is te snijden, zodat de ronding van de wanden gevolgd kan worden.

Schoonbeton

De architect stelde hoge eisen aan de vormgeving van de betonwanden en de kwaliteit van het schoonbeton. Tevens moet de donkerbruine kleur exact volgens specificatie uit de kist komen. Conform de CUR-100 aanbeveling mogen er nauwelijks tot geen luchtbellen en grindnesten in de betonconstructie komen. Horizontaal en verticaal worden het plaatpatroon en de locatie van de centerpennen op tekening bepaald om een regelmatige aftekening te verkrijgen. Door een rubberen ring om de centerpennen te schuiven, was Heijmans verzekerd van een strakke aftekening van de conusgaten. Heijmans laat op maat betonblokjes maken die in de gaten worden verlijmd.

Alle hoeken van sparingen in de rechte en gebogen wanden worden haaks afgewerkt. De wapening wordt zonder afstandhouders geplaatst om geen aftekening van de dekkingsblokjes te krijgen. In plaats daarvan wordt de wapening bevestigd aan verticale wapeningsstaven ø 16 mm, die boven en onder worden gefixeerd. Een bestek ontbreekt bij dit werk. Dat is volgens betonadviseur Henk Oude Kempers, die namens de architect studio Anne Holtrop optreedt, uniek aan dit project. "Met een relatief eenvoudig document is aangegeven aan welke eisen het beton moet voldoen. De esthetische behoeften zijn vastgesteld met mock-ups. Aan de hand daarvan is het te behalen resultaat bepaald." Oude Kempers heeft als specialist schoonbeton de opdrachtgever geholpen bij het opstellen van de projectspecificatie.

De samenstelling van het betonmengsel is proefondervindelijk bepaald. Leverancier Dyckerhoff Basal Betonmortel koos in overleg met Oude Kempers voor een mengsel van hoogovencement, zand en 4/16 grind met relatief veel – circa 170 liter per m3 – fijne delen door toevoeging van vulstof, om samen met hulpstof de gewenste hoge vloeibaarheid van het beton te bereiken. Voor de extra fijne delen is gekozen voor kalksteenmeel. Deze vulstof heeft een positief effect op de kleur.

Ferdy Willemsen -  Betontechnoloog Dyckerhoff Basal Betonmortel

 

Het is belangrijk om voor elke stort het beton goed te bemonsteren op vochtgehalte, kleurechtheid en mate van vloeibaarheid".

 

Zelfverdichtend beton

In het betonmengsel zit een hoge dosering kleurpigmenten, die homogeen door het mengsel moeten worden gemengd. "Het is belangrijk om voor elke stort het beton goed te bemonsteren op vochtgehalte, kleurechtheid en mate van vloeibaarheid. Het beton is bijna zelfverdichtend, maar er moet licht getrild worden vanwege de dichte wapening en de uitsparingen", zegt betontechnoloog Ferdy Willemsen van Dyckerhoff Basal Betonmortel.
Belangrijk voor een goed resultaat is dat het beton hoog vloeibaar en gelijkmatig uit de kubel stroomt. Op sommige plekken zijn verkleuringen zichtbaar. "Beton blijft toch een natuurproduct. Daarnaast komt het beton niet altijd hetzelfde uit de kubel", verklaren Willemsen en Van den Berkmortel.

De grootste zorg waren de ongewenste kalkverkleuringen. De uitbloei en de verkleuringen die ontstaan, worden licht weggestraald met olivijnzand. Hoewel wel gewenst, was het storten van de gebogen wanden in één gang onmogelijk. Daarom wordt in lagen van 2,5 meter gestort. "De architect vond bij nader inzien de stortnaden niet lelijk, omdat het museum toch ook een robuust karakter krijgt", zegt Van den Berkmortel. Twee dagen na de stort wordt een wand ontkist. Schitterend gelukt zijn onder meer de haakse hoeken en de strakke ontkisting van de metershoge sparingen van de vensters.

Bron: BetonbouwNieuws en Bouwwereld.nl (Marcel van Rijnbach, Fotografie Henk Oude Kempers en Marcel van Rijnbach)

 

Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Lid van Betonhuis

Logo 14.Dyckerhoff_Basal 150

bron: www.dyckerhoff-basal.nl

Dyckerhoff Basal Betonmortel B.V. - Lid Betonhuis


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.