mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Beton Bewust beton voor nieuwe radartoren op Neeltje Jans

Op donderdag 12 juni bracht Beton Bewust keurmerkhouder Betonmortel Grevelingen BV  het eerste beton voor de nieuwe radartoren op Neeltje Jans. De betonnen toren wordt de hoogste nautische radartoren in Europa en beschikt over een van de meest geavanceerde civiele radarantennes ter wereld.

vorige

Verkeersleiders bij het Schelde Coördinatie Centrum (SCC) in Vlissingen kunnen met de huidige radars niet ver genoeg de Noordzee op kijken. Met de nieuwe radartoren verbetert het zicht aanzienlijk. In 2015 is de toren klaar voor gebruik en dan is de Vlaams-Nederlandse keten van radartorens, de zogenaamde Schelderadarketen, compleet. Zo zorgt Rijkswaterstaat samen met het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (Vlaanderen) voor een nog veiliger, vlot en efficiënt scheepvaartverkeer van en naar de havens aan de (Wester-)Schelde.

Klimbekisting bouw betonnen radartoren

De aannemer is begonnen met het aanleggen van de fundering en het (ver)leggen van kabels en leidingen. Dit gebeurt tussen 1 april en 1 oktober 2014 en buiten deze periode mag er vanwege het stormseizoen, niet gewerkt worden. Wanneer de fundering gereed is, kan de aannemer beginnen met het bouwen van de betonnen toren. Hiervoor wordt een klimbekisting ingezet. De betonnen toren wordt vervolgens in dertig fases opgebouwd. Per fase wordt er 3,5 meter betonmortel in een klimkist gestort. Als het beton verhard is, wordt de bekisting verwijderd, omhoog gehaald en opnieuw weer gevuld met betonmortel. In hoofdzaak wordt de benodigde betonmortel vanaf de vestiging in Zierikzee aangevoerd, de centrale in Stellendam wordt als back-up gehouden. Op het betontechnologisch vlak is dit voor Betonmortel Grevelingen een uitdaging omdat vooraf de elasticiteitsmodules van de mengsels worden bepaald. De toe te passen mengsels moeten voldoen aan de “Richtlijnen Ontwerpen Kunstwerken” (ROK) van Rijkswaterstaat. 

Planning bouw radartoren

  • April-augustus 2014: aanleggen fundering en (ver)leggen kabels en leidingen
  • September 2014-juni 2015: bouwen van de betonnen toren
  • Zomer 2015: afwerken van de toren, plaatsen van radarantenne
Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Lid van Betonhuis

Logo 24.Grevelingen 150

bron: www.betonmortelgrevelingen.nl

Betonmortel Grevelingen B.V. - Lid Betonhuis


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.