mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

4.000 m3 beton voor koude gietbouw

In Rijnsburg is Van Rhijn Bouw begonnen met de bouw van de Waterklaver. De aannemer gebruikt voor de betonwerken koude gietbouw en een tunnelbekisting met een overspanning van maar liefst 9 meter. Om kruip te beperken is extra aandacht besteed aan het betonsamenstelling.

Projecten_Koude_Gietbouw_WaterklaverMebin levert 4.000 kubieke meter betonmortel voor de Waterklaver. De samenstelling wordt afgestemd op de condities op de bouwplaats en haalt 20N/mm2 in 16 uur. Foto: Mebin

Directeur-eigenaar Hans van Rhijn zegt één van de eersten te zijn die de 9 meter lange tunnel gebruikt. Maar bij de inzet van zo'n grote tunnel, loop je bij ontkisten het risico op kruipverschijnselen. Een betonmortel van Mebin herleidt dit risico tot het minimum.  

Tunneloverspanning

De tunnel van 9 meter is een huzarenstukje, gemaakt door Red Betonbouw in samenwerking met Hendriks Stalen Bekistingtechniek uit Veenendaal. Door de grote tunnelmaat kan de woning heel vrij ingedeeld worden, zonder draagmuren die in de weg staan. De overspanning brengt wel betontechnologische uitdagingen met zich mee. Net als bij gangbare tunneltechnieken hardt het in de middag gegoten beton in de nacht zo ver uit, dat de volgende morgen de tunnel er al onderuit kan.   

Betonsterkte

Van Rhijn Bouw vroeg Mebin een betonmengsel te leveren dat in koude tunnelgietbouw daags na het storten al hard genoeg is om te ontkisten en nagenoeg geen kruipverschijnselen vertoont. In de praktijk betekent dit dat het mengsel binnen de vooropgestelde tijd van 16 uur een druksterkte van 20 N/mm2 haalt in plaats van de standaardsterkte van 14 N/mm2. Mebin kwam met Castcrete®, een betonsamenstelling dat zichzelf tot zo'n 42 graden Celsius verwarmt. Het product is specifiek geschikt voor koude tunnelgietbouw: het ontwikkelt veel warmte in alle omstandigheden, zonder toevoeging van externe warmtebronnen. 

Hans van Rhijn - Directeur-eigenaar Van Rhijn Bouw

 

Na anderhalf tot twee uur zie je al dat het beton sneller hard wordt dan normaal. En het ziet er schitterend uit: als een dicht product met heel weinig luchtinsluitingen."

 

Geen kruip

Als de ondersteunende bekisting snel verwijderd wordt, zijn grote overspanningen onderhevig aan kruip. Het gaat om blijvende vervorming, lichte doorbuiging van de vloer, door de belasting van onder meer het gewicht van het beton. Hoe hoger de druksterkte hoe geringer de kruip. Het voordeel van een hoge druksterkte bij ontkisten en minder kruip is de grote maatvastheid van het betonnen casco. De betonnen 'doos' is snel beschikbaar voor verdere bouwwerken, zoals het plaatsen van raamkozijnen en separatiewanden. Hans van Rhijn: 'Als we de overspanning na ontkisten nameten en nagaan hoeveel de vloer doorgebogen is, dan zien we dat de kruip minimaal is.'

Nog voor het project Waterklaver van start ging, was er al uitvoerig overleg tussen Van Rhijn Bouw en Mebin om te kijken of de uitgangspunten, snel een hoge druksterkte en minimale kruip, haalbaar waren. Ook tijdens het storten zorgt Mebin voor een intensieve begeleiding. Dat gebeurt met Concremote®: een draadloos, web-based systeem om druksterkte en temperatuurontwikkeling live te monitoren en zo op tijd te ontkisten. Paul Koopman, vestigingsmanager Mebin Voorburg en Katwijk: 'Aan de hand van de gegevens die je via Concremote® krijgt, kun je het proces constant bijsturen. Voor het project Waterklaver bereikten we de gewenste druksterkte op een gegeven moment om 5 uur 's nachts. Dat was niet de bedoeling: de aannemer wilde om 7 uur 's ochtends ontkisten, begin werktijd. Onze specialisten pasten het mengsel aan en zorgden ervoor dat de druksterkte om 7 uur bereikt werd.'

Hoge bouwsnelheid

Doordat aannemer en betonmortelproducent het verhardingsproces nauwgezet kunnen opvolgen en de vereiste druksterkte met Castcrete® snel bereikt wordt, kan de bouwtijd aanzienlijk ingekort worden. Voor de Waterklaver zou het totale tunnelproces initieel 15 weken in beslag nemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden schat Van Rhijn Bouw drie weken eerder klaar te zijn dan gepland.

Meer informatie over koude gietbouw

Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Lid van Betonhuis

Logo 18._Mebin 150

bron: www.mebin.nl

Mebin B.V. - Lid Betonhuis


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.