mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Gietbouw: topprestatie in recordtijd!

Het kan echt: betaalbaar wonen in het hart van Tilburg. De bewoners zullen voor een deel bestaan uit buitenlandse studenten die studeren aan de Katholieke Universiteit Brabant. Van de Ven is zowel de bouwer als de ontwikkelaar van dit turn-key-project. Wij spraken met de heer Stef Polman, bedrijfsleider bij Van de Ven Bouw en Ontwikkeling B.V. 

Betonmortel_07In een record tempo bouwen kan met bouwsysteem Gietbouw. Foto: Hakron

Continu omhoog

De heer Polman, met zijn 42 jaar ervaring een vakman, die het klappen van de zweep kent, vertelt: "Het bouwtempo is enorm, en dat is meteen ook de grootste uitdaging op dit project. Er is werkelijk geen dag speling in de planning. Er worden maar liefst 50 appartementen per week in de ruwbouw klaar gemaakt. Dit kan alleen door met drie tunnelgietbouw-bouwstromen tegelijk te werken. Op de kelder komen vier woontorens. Deze hebben respectievelijk 13, 10 en 2 maal 5 verdiepingen. Totaal ontstaan 705 betaalbare appartementen. De twee hoge torens gaan continu omhoog, en de twee lagere torens achter elkaar. Het hele project is een vloeiende combinatie van tunnelgietbouw en prefab."

Fietsgarage

Net als bij vele andere appartementgebouwen is ook een parkeergarage voorzien. De heer Polman: "Deze is alleen voor de bewoners en bezoekers, niet openbaar. De focus ligt hierbij niet zozeer op auto's, maar met name parkeerruimte voor 1.000 fietsen, er wordt immers voor studenten gebouwd. Ook is er zo'n 1.200 m2 commerciële ruimte, daarin komen allerlei gebruikers die student-gerelateerde producten of diensten leveren."

Stef Polman, bedrijfsleider bij Van de Ven Bouw en Ontwikkeling B.V. 

Het bouwtempo met gietbouw is enorm, en dat is meteen ook de grootste uitdaging op dit project. Er is werkelijk geen dag speling in de planning."

Konnektiesysteem Hakron

Heel veel prefab-beton en hsb-binnenspouwbladen op dit project, met name geleverd door Westo en De Groot Vroomshoop, net als Van de Ven ook onderdeel van Volker Wessels. Prefab zijn bijvoorbeeld de galerijplaten, die aan de gietbouw worden gekoppeld door het Konnektiesysteem van Hakron. De PSA-ankers worden in de elementen meegestort en op de bouw worden deze gekoppeld met de TSE-einden. Alle prefab-spouwbladen worden op drijfankers geplaatst en afgesteld. Hakron's Konnektiesysteem is ook toegepast als verbinding tussen de grote poeren (poerafmeting van 2x2 tot 7x7meter) en de koppelbalken. Hier ging het vooral om enkele duizenden ankers en einden met een diameter van ø32 en ø40 mm. In de kelderwanden zijn veel COMAX-stekkenbakken verwerkt. In de gehele gietbouw worden dekkingafstandhouders van Hakron toegepast.

Veilig werken door Leuningplug

Snelheid is op dit werk een groot issue. Mede daarom is ook gekozen voor de Leuningplug van Hakron. Deze worden in de verdiepingsvloeren meegestort, de volgende dag al kunnen de veiligheidshekken eenvoudig geplaatst worden. Handig bij de Leuningplug is, dat ze iets naar binnen worden geplaatst. Bij het plaatsen van de steigers en prefab zit er dan niets in de weg, terwijl men daar bij traditionele leuninghouders wel last van gehad zou hebben. Nog een groot voordeel is dat er niet enorme hoeveelheden steigerplanken verzaagd hoeven te worden door deze methode.

Topprestatie in recordtijd

De heer Polman: "Er is in februari gestart met de bouw. Half november is de ruwbouw helemaal klaar. Een paar weken later zijn de gevels dicht. Van september tot en met december, in 4 maanden dus, worden er maar liefst 800.000 stenen gemetseld. Ook in de bouwvak is doorgewerkt om dit project volgens planning eind juni 2013 helemaal klaar te hebben. Gelukkig is Hakron ook tijdens de bouwvak geopend, dus bestellingen en leveringen konden gewoon doorgaan!"

Bron: Hakroniek 2013-1, Hakron Nunspeet B.V. www.hakron.nl

Delen:

Contactpersoon Betonhuis

Remco Kerkhoven

Adviseur Communicatie, Technische Marketing en Statistiek

tel. 0348 48 44 07

Lid van Betonhuis

Logo 18._Mebin 150

bron: www.mebin.nl

Mebin B.V. - Lid Betonhuis


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.