mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Vloer- en Wandverwarming

Vloerverwarming wordt vooral gebruikt vanwege de behaaglijkheid en het lage energieverbruik. Vloerverwarming kan worden toegepast als bijverwarming maar ook als hoofdverwarming. Combinaties van vloerverwarming met andere lage temperatuursystemen of traditionele verwarming komen regelmatig voor.

Energiebesparing_beton_LTV2Bij wandverwarming worden de leidingen horizontaal geplaatst. Foto: VOBN

 

Vloerverwarming bestaat meestal uit kunststofleidingen die in de dekvloer zijn ingegegoten. Een optimaal resultaat ontstaat als de dekvloer is aangebracht op een isolatielaag. Dit heeft een verbeterde geluidsisolatie als bijkomend voordeel. De maximale oppervlaktetemperatuur van vloeren is 29ºC. Dit geldt niet voor badkamervloeren. De warmteweerstand van vloerbedekking is aan een maximum gebonden (maximaal 0,15 m²K/W). 

Bij warmtewanden worden de kunststofleidingen horizontaal geplaatst ter voorkoming van luchtbelletjes. Het warme water wordt van onderen aangevoerd. Dit resulteert in een gunstig temperatuurprofiel. De oppervlaktetemperatuur van de wanden is maximaal 40ºC en de plaatsing van meubels voor warmtewanden vormt geen probleem, zolang er minimaal 50% wandoppervlak vrij blijft. Het verwarmingssysteem kan vrij eenvoudig in de wanden worden meegestort. Wandverwarming komt het beste tot zijn recht in ankerloze spouwwanden. Spouwwanden zijn namelijk te isoleren, waardoor geen warmte verloren gaat aan de buurwoning.

Delen:

Publicatie TAG

De publicatie Thermisch Actieve Gebouwen (TAG) bundelt de aanwezige kennis over Thermisch Actief Beton en maakt een objectieve keuze mogelijk. 

Cover_TAG

 

Bestel publicatie

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.